PRU13 – 5 May 2013

Ya memang lama gilos tak update website ni.. apa2 pun selamat pulang dan mengundi di kawasan memasing!!!

Pandu cermat , ingatilah orang yang tersayang, jalankan tanggungjawab anda…

 

(byk tuk wordpress n plugin update.. ^_^ maafkan hamba)

Mini Update + Group Chat

Salam & morning

Cerita agent/ejen

orang agent rumah call, tanya kalo2 nak jual or sewakan rumah..
dia ckp tuk i punye rumah bole amik kunci 7 nov
mummyjulia

Mummyjulia pemilik blok 8, katanya ada agent call inform dia yg blok 8 maybe dapat kunci 7 November.. since blok beliau dalam kategori fasa 2, harap we all yg termasuk dalam fasa 2 ni dapat kunci jugak.

Kategori ejen

if korang gune well known & established property agent normally depa amik sebulan duit sewa if agreement stahun… surat agreement kiter ngn pyewa depa yg siapkan (if kiter nak agent tu tolong wat kan la..)If gune cikai @ agent yg xbdaftar @ agent yg xbdaftar tp mgaku bdaftar normally depa amik dlm rm100-rm250 jek.. tp dr pgalaman aku xpayah la gune agent cikai ni.. wat sakit ati jek..
kacak bergaya

So jangan salah amik ejen sudah.. kalo ada ejen yg amat tak menyenangkan sila la post kat sini.. leh kita kasi amaran kat lelain…

Lain-lain hak pembeli

Dalam urusan membeli rumah sering terdapat peibagai penganiayaan terhadap para pengguna terutamanya kepada mereka yang tidak mengetahui hak-hak pembeli rumah. Misalnya:

  • Agensi yang bertanggungjawab meluluskan sesuatu peringkat projek perumahan lambat membuat keputusan hinggakan harga meningkat.
  • Ada pemaju perumahan yang terkandas atau terbengkalai di setengah jalan.
  • Sijil Kelayakan atau Certificate of Fitness (CF) rumah begitu lewat diperolehi walaupun rumah yang dibina oleh agensi kerajaan telah lama siap.
  • Pemaju rumah mengambil wang deposit dan menyimpannya bertahun-tahun lamanya sedangkan rumah belum diperuntukkan.
  • Terdapat perkara tertentu tidak mengikut spesifikasi, misalnya kes rumah kos rendah yang dibina di dua kawasan berlainan mengenakan harga yang sama iaitu RM22,OOO seunit tetapi dari segi keluasan dan bentuk binaan serta bahan binaan jauh berbeza antara kedua-duanya.
  • Rumah yang pembinaannya tidak sempurna dan menimbulkan berbagai-bagai masalah setelah pengguna tinggal hanya beberapa minggu di dalam rumah tersebut.
  • Terdapat kes pembeli rumah yang membayar secara tunai gagal mendapatkan hak milik rumah daripada pihak bank yang membiayai projek itu kerana pihak pemaju tidak membayar hutang kepada bank tersebut.

Group Chat

Anda semua dijemput join Group FB Dataran Otomobil yang mana ada fungsi group chat.. leh borak direct ngan members DO even not within your friend list

Kira more like conference yahoo/msn chat within group. Selamat mencuba try test uji…
Click untuk join Group Dataran Otomobil yg mantop ini hehe [link] <– lebih leisure

Report Sept 2010 & Teh Tarik #1

Salam & selamat kembali dari kampung memasing 🙂 Harap semua kembali bekerja seperti biasa and demam cuti2 raya dah berakhir… Kerja la sungguh2 so leh bayar utang raya jika ada hehe especially yg layan Court Mammoth ke or guna Festive Loan ke.. hehe

Report September 2010

Latest comment from rakan2 kita:

  • Jemin : Block 7 air dah masuk, akhir  Sept diorang kata baru nak start antor surat amik kunci…yg maklum kene buat appointment dulu; Bayaran +/- RM1500 (maklumat dalam surat) <– yg ni aku tak tau lah kedai je ke or termasuk apartment..
  • Rafie: Claim dia 50% buat since Januari 2010 tak dapek2 lagi.. <– sabo je lah en Rafie ye.. kitorang yg lain lagi lah tak tau camno lom start claim lagik.. moh kumpul reramai
  • mummyjulia: katanya dah ada agent2 cari owner apartment kita ni tuk bebudak UiTM duduk; <– aku suggest mummyjulia jadi kita punya ‘marketing’ ada brani tak mummy? hehe
  • damia sara: diberitahu yg Block 7 8 9 10 dah masuk air; kerani kat situ lak kata estimate surat serah kunci leh dapat bulan October 2010Pasal pengiraan claim contoh dari damia

kita boleh claim kalau projek ambil masa lebih dari 3 tahun kita sign snp, yang kat depan mukasurat snp tu ada tarikhnya.
contoh, Harga rumah RM 150,000.00 , snp ditandatangani pada 1/1/2007, dan dapat surat serah kunci pada 1/10/2010. Jadi tempoh pembinaan adalah 3 tahun 9 bulan. Untuk subdivide unit standard 36 bulan patut siap. dalam kes ni terlebih la plak 9 Bulan. Perkiraan yang sepatutnya boleh claim adalalah seperti berikut:
(RM150,000 x0.1)/(12)x(9 Bulan) = RM 11,250.00

Teh Tarik #1

Sukacita dimaklumkan, dijemput warga DO yang ada masa kelapangan untuk hadir ke sessi teh tarik aka gathering aka suaikenal.
Maklumat lanjut seperti berikut:

Tempat : Restoran Sri Melur Jaya (deret block 1 Dataran Otomobil…hujung sekali.. masuk entrance  DO terus belok kanan)

Tarikh:   26 Sept 2010

Masa:       5:00PM ~6:00PM

Tujuan: Sajer2 kenal2; sharing2 info; perutusan dan sedikit amanat

Yg rajin2 nak bawak kueh raya lemang ketupat dipersilakan… saya belanja teh tarik je lah hehe….Moga sama2 lah kita menjayakan komuniti DO…

Sekian..

10 tips for Amazing Interior Design

Pastinya ramai dah menelaah majalah, buku-buku, search kat internet pasal interior design. Ye la kan rumah dah nak siap; ada yg dah dapat CF ada yg masih tunggu CF (mcm aku). Especially kaum wanita.. sure dah imagine memacam. Yg hardcore lak gi IKEA ke, tgk design2…. nak tu nak ni.. masak la korang kaum suami.

Aku pun tak terlepas dari berimaginasi apa nak bubuh kat umah… so dua tiga tahun menunggu ni ada la jugak barang2 aku dah beli khas untuk deco umah ku. Kali ni aku nak share skit bahan bacaan yg aku ada baca pasal panduan nak deco rumah. Lepas baca ni aku sure korang pikir 2~3 kali dan mereview semula idea2 korang 🙂

Continue reading “10 tips for Amazing Interior Design”