Mini Update + Group Chat

Salam & morning

Cerita agent/ejen

orang agent rumah call, tanya kalo2 nak jual or sewakan rumah..
dia ckp tuk i punye rumah bole amik kunci 7 nov
mummyjulia

Mummyjulia pemilik blok 8, katanya ada agent call inform dia yg blok 8 maybe dapat kunci 7 November.. since blok beliau dalam kategori fasa 2, harap we all yg termasuk dalam fasa 2 ni dapat kunci jugak.

Kategori ejen

if korang gune well known & established property agent normally depa amik sebulan duit sewa if agreement stahun… surat agreement kiter ngn pyewa depa yg siapkan (if kiter nak agent tu tolong wat kan la..)If gune cikai @ agent yg xbdaftar @ agent yg xbdaftar tp mgaku bdaftar normally depa amik dlm rm100-rm250 jek.. tp dr pgalaman aku xpayah la gune agent cikai ni.. wat sakit ati jek..
kacak bergaya

So jangan salah amik ejen sudah.. kalo ada ejen yg amat tak menyenangkan sila la post kat sini.. leh kita kasi amaran kat lelain…

Lain-lain hak pembeli

Dalam urusan membeli rumah sering terdapat peibagai penganiayaan terhadap para pengguna terutamanya kepada mereka yang tidak mengetahui hak-hak pembeli rumah. Misalnya:

  • Agensi yang bertanggungjawab meluluskan sesuatu peringkat projek perumahan lambat membuat keputusan hinggakan harga meningkat.
  • Ada pemaju perumahan yang terkandas atau terbengkalai di setengah jalan.
  • Sijil Kelayakan atau Certificate of Fitness (CF) rumah begitu lewat diperolehi walaupun rumah yang dibina oleh agensi kerajaan telah lama siap.
  • Pemaju rumah mengambil wang deposit dan menyimpannya bertahun-tahun lamanya sedangkan rumah belum diperuntukkan.
  • Terdapat perkara tertentu tidak mengikut spesifikasi, misalnya kes rumah kos rendah yang dibina di dua kawasan berlainan mengenakan harga yang sama iaitu RM22,OOO seunit tetapi dari segi keluasan dan bentuk binaan serta bahan binaan jauh berbeza antara kedua-duanya.
  • Rumah yang pembinaannya tidak sempurna dan menimbulkan berbagai-bagai masalah setelah pengguna tinggal hanya beberapa minggu di dalam rumah tersebut.
  • Terdapat kes pembeli rumah yang membayar secara tunai gagal mendapatkan hak milik rumah daripada pihak bank yang membiayai projek itu kerana pihak pemaju tidak membayar hutang kepada bank tersebut.

Group Chat

Anda semua dijemput join Group FB Dataran Otomobil yang mana ada fungsi group chat.. leh borak direct ngan members DO even not within your friend list

Kira more like conference yahoo/msn chat within group. Selamat mencuba try test uji…
Click untuk join Group Dataran Otomobil yg mantop ini hehe [link] <– lebih leisure

Report Sept 2010 & Teh Tarik #1

Salam & selamat kembali dari kampung memasing ūüôā Harap semua kembali bekerja seperti biasa and demam cuti2 raya dah berakhir… Kerja la sungguh2 so leh bayar utang raya jika ada hehe especially yg layan Court Mammoth ke or guna Festive Loan ke.. hehe

Report September 2010

Latest comment from rakan2 kita:

  • Jemin : Block 7 air dah masuk, akhir¬† Sept diorang kata baru nak start antor surat amik kunci…yg maklum kene buat appointment dulu; Bayaran +/- RM1500 (maklumat dalam surat) <– yg ni aku tak tau lah kedai je ke or termasuk apartment..
  • Rafie: Claim dia 50% buat since Januari 2010 tak dapek2 lagi.. <– sabo je lah en Rafie ye.. kitorang yg lain lagi lah tak tau camno lom start claim lagik.. moh kumpul reramai
  • mummyjulia: katanya dah ada agent2 cari owner apartment kita ni tuk bebudak UiTM duduk; <– aku suggest mummyjulia jadi kita punya ‘marketing’ ada brani tak mummy? hehe
  • damia sara: diberitahu yg Block 7 8 9 10 dah masuk air; kerani kat situ lak kata estimate surat serah kunci leh dapat bulan October 2010Pasal pengiraan claim contoh dari damia

kita boleh claim kalau projek ambil masa lebih dari 3 tahun kita sign snp, yang kat depan mukasurat snp tu ada tarikhnya.
contoh, Harga rumah RM 150,000.00 , snp ditandatangani pada 1/1/2007, dan dapat surat serah kunci pada 1/10/2010. Jadi tempoh pembinaan adalah 3 tahun 9 bulan. Untuk subdivide unit standard 36 bulan patut siap. dalam kes ni terlebih la plak 9 Bulan. Perkiraan yang sepatutnya boleh claim adalalah seperti berikut:
(RM150,000 x0.1)/(12)x(9 Bulan) = RM 11,250.00

Teh Tarik #1

Sukacita dimaklumkan, dijemput warga DO yang ada masa kelapangan untuk hadir ke sessi teh tarik aka gathering aka suaikenal.
Maklumat lanjut seperti berikut:

Tempat : Restoran Sri Melur Jaya (deret block 1 Dataran Otomobil…hujung sekali.. masuk entrance¬† DO terus belok kanan)

Tarikh:   26 Sept 2010

Masa:       5:00PM ~6:00PM

Tujuan: Sajer2 kenal2; sharing2 info; perutusan dan sedikit amanat

Yg rajin2 nak bawak kueh raya lemang ketupat dipersilakan… saya belanja teh tarik je lah hehe….Moga sama2 lah kita menjayakan komuniti DO…

Sekian..

Salam Eid Fitri 2010


Greeting

Assalamualaikum and Hello everyone.

Its been a while. And dah pun hampir ke penghujung Ramadan Al-Mubarak. Moga Ramadhan kali ini lebih bermakna and lebih baik dari Ramadhan2 yg lepas. Giler sebenarnya memacam leh aku update daripada buat kueh mueh, hias rumah, buka pose sana sini, supdek, sahur.. ishh memacamlah .. tapi takpe later2 kita sharing n caring.

Finding

I just found out my current company no longer ‘block’¬† dataranotomobil.com but still block my other domain. This is one of the major reason I turn off to update my current website as often as possible. But the most exciting part will happen next month..

Celebrating

Anywayyyyyyy, SELAMAT EID FITRI to all muslims and Malaysian whom celebrate during this festive season.  Drive safely to your kampung. Get a good night sleep. Continue eat healthy food. Be nice on the road. Take lots memorable pictures!!

Here some clip to give you some Raya mood…. Continue reading “Salam Eid Fitri 2010”

Salam Ramadhan

Salam and selamat sejahtera to all DO and going-to-be DO citizen

Firstly

Sorry for the lack of updates. Nothing new info go through me. Also thanks to members whom already join FB DO group and contribute comments and info.

I know most of you eager to know the current status. So am I. If any of you have event tiny info do inform us on FB group or just email to dataranotomobil[at]gmail.com. Your contribution much appreciated.

Secondly,

Selamat menyambut Ramadhan Al-Mubarak to all muslim especially for DOs peeps. Doa lah bebanyak moga apartment kita cepat siap. Sempena menyambut Ramadhan ini juga saya pohon sepuloh jari mohon maaf jika ada tersalah taip, tersilap kata, budi bicara .. salah info ke.. kurang update ke…buang masa n karen korang ke… apa2 je lah… harap di maafkan. Saya seperti anda juga.. hanya lah manusia biasa yang plan nak duduk rumah ni dari awal tahun tapi sampai la ni tak sempat2 lagi merasa duduk umah sendiri. huhuhu.. huwaaaaaaaaaa…

Thirdly,

Akan tiba masanya (suppose bila dah ramai duduk phase 2).. Blog DO memerlukan sukarelawan untuk me-maintain DO blog ini dan juga FB-DO. Mana2 pihak yang sudi menghulurkan bantuan (anything) or buah fikiran leh la menghubungi saya melalui email dataranotomobil[at]gmail.com.

Lastly,

Moga kita semua mendapat keberkatan menyambut bulan yg mulia ini.. aminnn