Mari Amik Kunci!!

Salam n Greeting to all,

Short news, surat amik kunci dah sampai utk block 7 hinggga block 17. Ramai menyatakan tak pues ati sbb ada lak bayaran late payment…below antara rakan2 kita yg sudah terima surat dan bayaran yg perlu dibayar BILA AMIK KUNCI  + bayaran lain2 seperti syabas, tnb, sinking, maintenance, assessment, insurans, quit rent + latepayment jika ada)

  • BLOK 7 – RM???(airul from website do)
  • BLOK 8 –
  • BLOK 9 – RM1K (Suzana)
  • BLOK 10 – RM???(Idayu) | RM2700 (Hishamuddin) | RM1.4k (kekuda) | RM1441.14 (ACI)
  • BLOK 11 – RM988(Harry) | RM1400+(Shaeiddah) | RM1K++ (Azzerlant)
  • BLOK 12 – RM1.4k (sepupu Azerlant)
  • BLOK 13 – RM1500(Azhadruddin)
  • BLOK 14 – RM983.10 (Mohd Nizar) RM16++(erocksan) RM1003.10(Mohd Syalmiri)
  • BLOK 15 – RM1622.42 (Shahzuli), RM900++(Zulkhairi) RM996.10 (Zailiana)
  • BLOK 16 – RM1015.20  (Adlin Haryati Arshad)
  • BLOK 17 – RM 1012.90 (Shamsol)

So surat dah terima, kunci lak leh amik tapi kene buat appointment dulu… TAHNIAH buat anda kerana sabo menunggu…

Antara keratan2 dalam DO Group FB….

Keratan panduan amik kunci rumah baru

Sekian berita sensasi hari ini… to be continue…

76 Replies to “Mari Amik Kunci!!”

  1. Salam..
    tadi dah pegi ambik kunci…..kami kena rm1193…late charge tu kena dlm rm173..
    Bayor je la…
    Tadi tengok sikit2 jer rumah..sebab gelap….xnampak…
    so far..alhamdulliah..condition xder la teruk sgt…
    cuma ada tile dinding dan lantai(dapur) yg xsama…

  2. salam sume,
    alhamdulillah sume dah selesai… semalam dah amik kunci..
    tak payah bayar late charges.. mula2 dia suruh bayar, then i ckp la cuba explain satu2…

    pas tu i argue la apesal nak bayar late charges, coz it’s not our fault.. so dia malas nak cerita panjang2 so dia ckp late charges tak payah bayar..
    so total kena bayar RM1015.30.

    sape bayar cash bole amik kunci terus.. sape bayar cheque, kena tunggu clear dulu baru bole amik kunci…

    so i dah dapat kunci & dah tgk rumah, so far tak de nak complaint defect, lg pun masa naik tangga tu gelap gile, so seram la gak…

    ari khamis nie nak pasang lampu n kipas..
    sape2 ade contact no utk wat grill tolong share….
    thanks…

  3. salam……. saya lom amik lg kunci.. kena late charge rm1k lebey.. melampau sgt tu.. late charge tu nape sbenarnye?? kan ke bank yg byrkn utk kita.. camne nk wat yer..

  4. cadangnya esok atau jumaat nak gi DO nak tanya jugak pasal late charges tu…
    cube cerita sikit sampai diorg bleh lepaskan n tak payah bayar..nak gak tau soalan maut apa yg sampai diorg tak leh nak explain pasal late charges tu.bleh try nanti.

  5. bestnya mummyjulia xyah bayar…
    kita kena rm1++….kalau makan KFC…dah kenyang gilerrrr…

    hari tuh ada jgk ler sebut2 kat dorang..ni bukannya salah kami…xpasal2 pulak kena bayar..xadil la camni..
    tp dia buat xlayan la pulak…..

  6. takde tips pun.. just masa nak bayar tu suruh dia explain satu..
    terkebil2 gak dia nak explain..
    pas tu dia ckp late charges tu sbb bank lambat bayar kat diorg yg diorg claim tu..
    pas tu i tanya la.. bile you all claim, then bila plak bank bayar..

    pas tu dia ckp ok la.. tak payah bayar yg late charges tu… lega!!!

    so you all, guna la i punye tips nie.. hihihihih

    1. mummyjulia,

      i pun xpuas ati coz dorang suka2 je suh kita bayar late charges, padahal salah dorang sendiri, lambat inform.. i think dorang ni sengaja la, i lom amik kunci lagi.. tapi memang i taknak bayar late charges tu, geram betul ngan dorang ni…

  7. Salam to All,

    I blom amik kunci lg…sape yg dah sewakan,bole la share2 ek…I beli blok 15,lvl 2…baru abis pantang tu yg baru nak gi amik kunci…

    1. hi mama 7.. sama la kita.. sy pun br abih pantang gak.. skali nk wat app, yg available cuma 16hb nie.. igt kan pas je abih pantang terus nk g terjah DO.. x sabo dh nk tgk umah.. hrp2 condition sume ok la..

  8. Hari sabtu lepas I ada g DO,cadangannya nak g ambik kunci la…
    sampai2 pya la ramai pembeli yang tak puas hati pasal late charges tu..
    antara yg I jumpa Aswat (blk15) Hafiz (blk 18) Kak Siti (blk 18) n ramai lg yg tak sempat tanya nama n beli blk berapa…
    kecoh pya kecoh baru la En. Suhaimi printkan statement yg bank lambat bayar kt diorg tuh…
    I cakap kt dia kenapa waktu surat tu sampai tak attach sekali ngan surat tu??tak pasal2 kene maki ngan pembeli..
    klu awal2 lg dia tak buat camtu I rasa pembeli boleh terima late charge tu.
    tu baru 1 cerita…masa I nak buat appointment nk ambik kunci tak bleh plak sebab dia kata bank (ambank) tak bayar habis kt diorg…camne tu???sapa guna bank RHB boleh ambik kunci sebab RHB dah settle kan payment pada DO…so ari tu suma yg dapat buat app. tuk ambik kunci sume pembeli yang guna RHB, ambank dia suruh cek balik mgu depan!! ada lebih kurang 90+ rumah la guna ambank!!
    dah tau bank tak release payment kenapa hanta surat suh ambik kunci????tak paham tul la diorg nih!!!

  9. Tu la masalah dengan derang.pengurusan kelam kabut. Ni mase kite amek kunci kompom api air belum masuk lagi.apa kes amek kunci tp rumah x komplete lg.dah tuh klo api air x masuk lg mcm mane nak check defect piping ngan wiring.x masuk akal la klo nak panggil org repair tp api air x der lg.tp yg pasti bile kite sign surat amek kunci tu kite dah kene charge utuk semua bayaran.bank installment, maintenance,singking fund dll secara bulanan.klo la betul nak tgu api air ngan repair defect selesai agak2 bulan berapa baru bole duduk.silap2 bulan april atau mei taun depan.die aku rase propaganda developer untuk lepas tangan cepat nih.so sape2 yg ada nak amek kunci bole ajukan kat derang isu nih.nih masalah kite bersama…

  10. betul tul… teruk la camni ni..takpe..1st time dorang dapat la.. nex time kalu rekod buruk orang len pn takmo beli dah..

  11. salam..Alhamdulilah td aku dah ambik kunci…mcm yg lain aku minta diorang terangkan satu persatu item yg kena bayar..cuma bahagian Insurance RM244.45..aku difahamkan oleh petugas di office tersebut ..diorg dh keluarkan duit dulu kerana bank lambat bayar..jd aku terpaksa bayar balik dan kena buat claim sendiri kt bank keluarkan loan..sepatutnya diorg yg claim..bkn aku..esok br aku nak pergi bank CIMB dapatkan penjelasan..Lagi satu , aku nak offer kat korang ..aku ada 2 unit kipas syiling..bilah dan motor besar ..aku terlebih beli..barang baru ,still dalam kotak lagi..siap waranty 3 tahun..made in malaysia..aku ingat setiap bilik ada hook utk kipas..rupanya kat ruang tamu jer..jd berlebih ler..so sesiapa yg berminat bleh call aku..019-2877762/017-2800893..harga RM90..jer..

  12. alamak….rugi la pulak…saya baru jer beli kipas..dah pasang pon..modal banyak sikit ler..sebab pasang semua bilik….

    terlambat 1 hari jer posting tu…

  13. hanginnnnnnnnnnnnnnnn…………………. developer salah lawyer lambat clear cek…. lawyer salah finance lambat release payment… finance salah developer lambat kuar notis tp backdated lak…. yg punah aku la nak kena bayar penalti dekat RM1k jg….. hampeh… sok p sergah sikit DO la……

  14. Salam…masa nak bayar boleh bincang dgn developer…late payment dapat diskaun …alhamdulillah…lepas ambik kunci saya gi check rumah….air kat sinki terbuka mencurah-curah…tak tau kalau ada org guna dan lupa tutup….korang gi check…nanti bil melambung, tuan rumah yg kena bayar sebab dah masuk meter….

  15. Salam suma…ada sapa2 bleh bg contact no contractor wat grill? Kunci xambik lagi….minggu depan baru nk ambik…

  16. Salam,

    Saya Rusni, property negotiator dari Reapfield Shah Alam. Saya ada client – company berminat untuk mencari unit untuk disewa di kawasan DO nie (utk dijadikan hostel). Kalau ada owner yang berminat, sila hubungi saya secara personal, untuk saya propose unit2 anda kepada client – rusni@reapfield.com

    Thanks & regards.

    1. R&N, ramai je local duduk situ, leh refer groupchat DO. mostly tgh busy menguruskan rumah utk di duduki n diami or sewakan. Kene amik masa sket

  17. Siapa yang dah pasang grill dan lampu/kipas, boleh la share info kat sini….Upah untuk pasang lampu RM 15, kipas RM 25…OK ke? Pasang grill utk apartment berapa RM?

  18. salam..Alhamdulilah..lampu,kipas aku dah pasang..Grill mybe ahad nie…mcm rumah aku ruang bhgn belakang tu tak bertutup..ada sebahgn rumah dah tutup habis..utk grill aku habis 700..5 tempat..pintu utama,ruang tamu,tingkap bilik air master room,tingkap master room,dan bhgn belakang..aku tempah kt meru..bdk muda lg..tp pengalamn n advice dia pasal buat grill cukup2 aku hargai..Aku sokong apa tripleH ckp..mcm aku bil air dah kena charge RM46..ntah sapa yg pakai air..bila pergi blah blkg..dgr rumah sebelah air terbukak jer..besar pulak tu..so check2 la yer..

  19. Salam…tadi dapat quotation untuk grill…main door, hall (ada emergency window), master bed room (ada emergency window), toilet master bed room, dan bhg belakang (box type) + awning =RM1250…Airul…share la contact budak meru tu…bg no hp dia….Kos pasang lampu & kipas berapa RM? Tadi DO hujan lebat….Siapa yang beli unit paling atas…periksa masalah kebocoran di ceiling…komplen…komplen….

    1. salam..saper2 yg berminat nak buat grill rumah,agak modal pn sikit..maklumlah ambik kunci bayar macam..sila hubungi baudak meru nie..Insayaallah selagi dia boleh tolong dia tolong..yg ptg khidmat nasihat dia..dia ikat grill pada dinding batu bukan pada bingkai tingkap..Aku buat bawah seribu..siap owning lg..4 hari siap..Biasa la org niaga,itu punca rezeki dia..klo dia letak harga tinggi sikit bagitahula seadra sy bagi no Airul TOYOTA..minta harga adjust ..HELMI GRILL 019-2037133

      Kipas mmg ada yg murah..RM30 pn ada..tp biarla beli ada jemana..mahal la sikit..tp tahan sikit..nie guna sebulan dah motor terbakar..tengok betul2 kadang ada yg tiruan guna jenama KDK.PAnasonic..tp cap ayam..

      1. Terima kasih Airul TOYOTA krn share contact budak meru tu….kalau bawah seribu siap ada awning lagi…mmg murah la….nanti aku call dia…kalau jadik mmg rezeki dia la…quality grill dan installation ok ke?

        1. salam..Alhamdulilah bro..kemas dia pemaasangan dia..kuat ..kukuh..kira berbaloi dgn harga..ko ikat kat bingkai tingkap tak brp kukuh aku rasa..

  20. TripleH
    Kami upah pasang…barang sendiri semuanya….10 lampu…4 kipas……rm390..xtau la murah ker mahal….dah malas nak servey……kalu lampu sahaja….plus kipas kat hall jer dia ambik rm180….

    pastu buat grill-pattern lebih kurang awak la….rm1200….buat dgn chinese yg dok meround jer kat situ…

      1. Ni contact no untuk buat lampu dan kipas….012-6756621…Mazli…
        untuk grill..rasanya better servey tempat lain ..sebab saya rasa pon mahal…tp disebabkan kami malas nak mencari..tu yg ambik jgk…

    1. salam..agak mahal..KLO u reffer msg i dlm blog nie..dalm 250 jer upah pasang semua..tp takpa laa..tak rezeki..

  21. Assalamualaikum & Selamat pagi warga DO,

    alhamdulillah, kunci unit (blok 14) dah amik jumaat lepas and bayaran yg dikenakan RM982 pun dah settle. esoknye, aktiviti membasuh unit pun bermula bersama kawan2 tersyg. semasa kerja2 menge’MOP’ lantai, saya perasan air bertakung di beberapa kawasan tertentu (dalam master bedroom, depan pintu blk no.2 dan depan pintu masuk unit) disebabkan permukaan lantai unit yg tidak rata. ini menyukarkan kerja2 membuang air kerana lantai unit tidak direka supaya dapat menyalurkan air ke suatu tempat untuk dibuang (bilik air master bedroom ataupun dapur sebagai tempat discharge yg terdekat). Waktu masuk tandas di kawasan dapur pula, saya perasan kedudukan shower yg agak menyulitkan iaitu betul2 di atas tandas duduk, adalah lebih baik jika shower itu dipindahkan ke bahagian atas sinki yg mempunyai sedikit ruang demi keselesaan untuk pengguna mandi.

    selesai acara pembersihan, kerja2 memasang lampu dan kipas pulak. pusing2 keliling unit, ada 8 point lampu dan 1 point kipas. gi DIY beli brg2, blk rumah amik segalabala jenis alat menukang + tangga. Pungpang !!! Pungpang !!!, siap pasang semua lampu dan kipas tapi malangnya lampu dikawasan dapur dan tandas belakang tak berjaya dihidupkan kerana ada voltage leakage (2 wayar, life & neutral ada arus elektrik, camne nak buat ni ???…). so kepada owner unit2 lain especially blok 14, sila check wiring rumah anda.

    at the end of the day, total cost DIY tak sampai RM200 + penat, lelah dan semput = kegembiraan mempunyai rumah sendiri yg tak terhingga !!!…

    1. Saya teringat kisah DIY nie pasal wiring nie…. ada member tu blok rumah flat dia asyik black out aje sebab ade jiran tingkat atas buat sendiri wiring tu… so harap pastikan pendawaian teratur untuk mengelakan litar pintas dan kebakaran… kalau kena kat rumah kita saja takpe… jangan membabitkan jiran2 sekali…

  22. kepada sesiapa yang tak check rumah eloklah periksa, sebabnya ada banyak rumah yang airnya mencurah-curah siang malam… saya tolong tutupkan mana yang boleh masuk je la… risau nengok air berdebushhh……

    1. Saya dah check umah..ok..meter pun x bocor..kesiannyaaa tuan punya rumah tu patutlah ada yg dah dapat bil sampai 46 ringgit..adesss

  23. Nurul…harga yg u dapat tu agak standard di DO….Ramai jugak yg cari kontraktor luar yang mungkin lebih murah…

    Siapa yg dapat kontraktor yg lebih murah boleh la beri no telepon di sini…Ingat nak pegi DO hari ini hantar defect form…

  24. Assalamualaikum & Selamat pagi warga DO,

    Kepada owner unit yg nak submit defect form, bolela fax ke bahagian maintenance DO 03-55118830.

    1. yezzaa fax jgn tak fax, moh kasi scan satu copy n email to dataranotomobil[at]gmail.com
      leh gak share apa defect by developer

  25. salam..
    i pun dah check umah… syukur takde yg pelik2.. cume kunci la plak tak ngam.. master door dgn third bedroom.. camne laaa bagi kunci tak ngam.. terus i report on de dot… i je ke yg ade poblem ngan kunci kat cni…

  26. salam semua….hari jumaat tu aku buat appointment ambik kunci…..memang bangang giler diorang tu…dahle aku datang dari Tg Malim, dah sampai kat DO tu dia call kata rumah xsiap lagi….appointment kul 10, dia call kul 9.45….ape lagi panas punya pasal aku bantai suma orang kat dalam opis tu….lebih kurang 1/2 jam then lepas kena bantai baru dia suruh aku g jumpa maintenance….mamat vijay tu dah tahu aku marah terus je kata kl 2 leh ambik kunci…..tapi masa tu meter air ngan api tgh pasang lagi….tension2….rumah finising hampeh….maleh nak complaint kang nanti kena tgu lagi sebulan…..apa xsekolah punya org….dahle kita ambik cuti datang jauh2….anyway nk kena mengamuk baru diorang layan…kalau x suruh kita balik ngan tgn kosong je…sesapa yg ada kat opis tu masa aku mengamuk tu mintap maaf bebanyak jela sebab pagi2 buat bising…..panas punya pasal

    1. dorang nih memang suka orang marah2 dorang kot….ada ka patuttttt…
      tp memang bagus pon ada orang cam EM nih…biar ketar lutut sket dorang tuhhh

      1. nak ngamuk pun apa yang korang dapat… penat je… kunci pun mungkin tak dapat kalau tak bayar.. so sapa yang rugi… orang yang panas baran tu je yang selalu rugi…. jadi adalah lebih baik jangan bagi sokongan pada mereka2 tu lah….

    1. Contact Site Supv, Akilan @ 019-6178675. Bawak surat dari office yg menunjukkan dah settle semua bayaran …..buat appt dulu supaya diorang boleh standby kunci anda untuk diambil…

  27. Salam.

    Masa aku mula2 check rumah kat DO dulu, 2 helai form complaint defect aku hantar. kalau nak lagi gempak, jangan lupa snap gambar defect tu sekali. sebabnya….bila aku re-check balik rumah aku setelah depa kat dah abis repair, defect yang aku complain tu masih ada lagi. malah tak berusik langsung..huhuhuhu. nasib baik aku ada tangkap gambar. takut lupa defect yang di complain dengan actual kat dalam rumah..
    rumah pangsapuri yang bertaraf kos rendah lagi bagus finishing dari rumah aku..huhuhuhu

  28. Wah risau plak aku dengar citer sume yg dah ambik kunci, aku tak g ambik lagi. maklum la outstation jek manjang.. appointment pon x buat lagi, dah dekat sebulan dorang antar notis tp x sempat nk g lg..
    tak tau la defect camane, harap2 minimum la.. kalau bnyk sgt nk duduk pon risau

    Drazyelukrfs duduk tingkat bape ? sama la kite blok 14, umah tingkat 1 depan surau jek..

  29. Saja nak share info….Masa saya hantar defect form pada 1 Dec @ tengah hari, Vijay cakap saya punya form yang ke 34 pada hari berkenaan…kalau sampai petang tak tau la….dia cuma ada 6 org untuk repair semua defect tu….Kepada sesiapa yang belum hantar…cepat cepat la hantar…semakin hari semakin byk…maka semakin lambat la sampai turn untuk repair rumah anda….

  30. Salam awal muharram untuk sume warga DO..
    Saya pemilik corner lot kt tkt 2 blok 11..mase mule2 masuk cni pas dpt kunci,..pintu bilik jer dh cm rupe umah org pecah masuk..pecah tapi diorg main tampal jer.buruk sungguh rupenye..pastu daun tingkap kt hall tu 1,senget..dh komplen tp lom ade sebarang progress lg..maybe lom smpai turn kitorg kot..ckp pasal grill pon satu hal..mase mule2 tu nk cari sebut harga mcm2 rege kitorg dpt..ni kitorg ricky yg kt luar lh..smpai rm1.3k..pergh..takut nyer..last2,sib baik dpt yg ok n best price(bg kitorg lh..)hehheee..full set (without awning)RM1080..lg 2,3 hari siap ler grill kitorg…lampu saya psg sendiri je…

    Sri Muda(CSM Hardware)
    – lampu kalimantang panjang rm8
    – lampu kalimantang pendek rm8.8
    – downlight (saya psg kat toilet) rm7.5
    – bulb downlight 18w (energy saver) rm12.5
    Kedai peralatan letrik kt tepi continental tu(sebelah DO)
    – bulb lampu kalimantang panjang dia offer rm3
    ..Mungkin korang dapat tempat lg ok dari saya pegi ni..but i just want to share info only..:)

  31. SAlam suma…ada sapa2 beli blok 18? xtaule dah pasang api & air ke blum…anyway masa ambik kunci haritu terus g cari apek nk pasang grill….nak kata murah xdela sebab malas nk g survey…dtg situ pun skali skala je coz jauh….grill harga RM800, wiring/pasang 4kipas+10lampu – RM400, table top RM1500 ngan sinki baru. Total semua RM2700 xmasuk barang. Barang Kipas 4set (panasonic) RM115/pcs, lampu kalimantang RM14/pcs (ada cop sirim, kalau xde tu cepat rosak dah guna dulu). Minggu depan baru apek tu pasang grill. Total barang RM 600. Kipas aku beli kt nilai ada kedai borong kt depan nilai walk. Grill tu wat ngan Thomas yg duk kt blok sebelah maintenance opis tu….

  32. kepada sesiapa yang nak sewakan rumah, rasanya baiklah pertimbangkan untuk sewakan pada warga tempatan dahulu, atas sebab-sebab yang berikut:
    1. Saya duduk sini baru 2 minggu, dah dua kali warga asing ni bergaduh sesama dorang, terjerit-jerit dan menakutkan penduduk warganegara seperti saya. mereka agak ganas bergaduh.. siap berparang-parang.(bercalar kereta saya)
    2. Warga asing tidak menjaga kebersihan kerana mereka tak ada perasaan sayangkan tempat tinggal yang sememangnya rumah kita. Penduduk tak ramai tapi dah ada tanda-tanda. Cuba bayangkan kalau dah ramai-ramai kat DA.
    3. Kita tidak mahu mereka membentuk koloni dan mendominasi DA.
    4. Mereka selalu minum minuman keras dan botol-botol dibiarkan bersepah… pemandangan yang jelek…

    Apa pun, terpulang pada diri sendiri. Cuma bagi mereka yang seperti saya yang memang tinggal disini mengharapkan suasana yang aman dan selamat. Once kita dah sewakan kat warga asing ni,dan mereka sudah ada koloni yang besar, its difficult to chase them away….

  33. Table top dengan kabinet tu lain… table top takde pintu kabinet… Dia bentuk huruf “L” dan biasanya bersambung dengan dinding… biasanya kalau suruh orang pasangkan dia akan suruh kita cari sendiri sinki yang kita nak pakai dan kalau nasib kurang baik dengan jubin sekali (10 keping 2′ x2′). Kos pemasangan dalam RM1,400 (tidak termasuk sinki)

  34. bila blok 18 tu nk pasang meter air? lambat giler….ingat plan ujung minggu ni nk cuci rumah…saje mengisi masa lapang..


  35. damia sara:

    kepada sesiapa yang nak sewakan rumah, rasanya baiklah pertimbangkan untuk sewakan pada warga tempatan dahulu, atas sebab-sebab yang berikut:
    1. Saya duduk sini baru 2 minggu, dah dua kali warga asing ni bergaduh sesama dorang, terjerit-jerit dan menakutkan penduduk warganegara seperti saya. mereka agak ganas bergaduh.. siap berparang-parang.(bercalar kereta saya)
    2. Warga asing tidak menjaga kebersihan kerana mereka tak ada perasaan sayangkan tempat tinggal yang sememangnya rumah kita. Penduduk tak ramai tapi dah ada tanda-tanda. Cuba bayangkan kalau dah ramai-ramai kat DA.
    3. Kita tidak mahu mereka membentuk koloni dan mendominasi DA.
    4. Mereka selalu minum minuman keras dan botol-botol dibiarkan bersepah… pemandangan yang jelek…
    Apa pun, terpulang pada diri sendiri. Cuma bagi mereka yang seperti saya yang memang tinggal disini mengharapkan suasana yang aman dan selamat. Once kita dah sewakan kat warga asing ni,dan mereka sudah ada koloni yang besar, its difficult to chase them away….

    Salam.

    Aku sangat-sangat bersetuju dengan pendapat ni. Sebelum siap rumah kat DO aku bukan main semangat nak duduk. dah macam2 perancangan aku buat. nak buat itu, nak buat ini..tapi, bila dah siap masa ronda-ronda kat area DO, aku rasa macam tak selamat suasana kat situ. bukan nak bias, tapi tak selamat untuk diduduki. bukan sebab keadaan rumah yang retak, tapi ramai warga asing kat DO. malam-malam kalau lalu area situ, mereka lepak ramai-ramai kat bawah rumah. sebab ada orang meniaga makan atas lori. dalam gelap, bawah lampu, tepi divider..dengan keadaan rumah kita yang bertutup di bahagian tangga, kita boleh jadi mangsa jenayah. entahler..

  36. salam,

    sy n suami ada beli 2 rumah kt DO. kira suami sy introduce sy utk beli rumah kat situ. dan time nk beli dulu ada salesperson tue gtau ktorg akan dpt cash sbb beli rumah sebiji lagi. panggil apa ntah ‘buyer by buyer’ kot.. tp br skang sy perasan yg sy x dpt lg duit tue.. pg sok dh nk amik kunci.. ada harapan ke sy nk claim menda tue.. harap2 dpt. bleh cover kos nk amik kunci. 1 umah kena charge rm12++ yang 1 lg rm17++. klu dpt duit tue lega cket bleh cover kos yang ntah apa yng dorang charge kat kite..

    agak2 bleh claim lg ke? n camne nk dpt makesure dpt gak duit tue..

    tp kekadang geram ngan developer. tp rasa sume biz camtue kot.. time suh beli bukan main manis mulut dia.. time dh dpt kita, cam hampeh.. punya la mahal dia charge kt kita.. pastue mcm2 alasan time nk tggu umah yang lmbt siap..

    kelmarin g check umah kat blok 17, tp umah org yang x bkunci.. buruk tul tangga dia.. harap umah sdiri nnti sume ok..

    1. erm.. sy da dpt da cash rm 2,000 (buyer get buyer)… masa saya terima cek hari tu, staff tu ckp nasib baik saya sempat, klw xslh tarikh cek (March 2010).. kebanyakan introducer xperasan / lupa, akibatnya cek tu da luput tarikh. So bila da luput tarikh xbleh le dpt cash.. Alhamdulillah saya sempat follow up, so lepas raya hari tu dpt cek..

  37. Setuju sangat-sangat!!! terasa bimbang & risau plak nak duduk kt DO ni…aku dah la asik out station memanjang.takut lak nak tinggal anak bini sensorang kat rumah yang sepatutnya memberi keselesaan & keselamatan tuk diorang.aku harap kita boleh bentuk satu komuniti tuk benteras segala jenayah yang terdapat kt DO ni…sebagai contoh, aku sebelum nie duduk kat Tmn Sri Muda Sek 25 yang terkenal ngan kes jenayah no 1 di Shah Alam! tapi berkat usaha pemimpin, penduduk (penyewa/pembeli), tokey2 kedai semuanya bersatu adakan komuniti rukun tetangga yang aku rasa cukup baik tuk benteras jenayah. alhamdulillah…sekarang ni warga asing memang cukup TERASING duk kat situ..orang tempatan telah kembali menguasai TSM.syabas!!! tak mustahil DO juga boleh kita kuasai!!…MARILAH PENDUDUK DO KITA BENTUK SATU KEKUATAN UNTUK KEKANG MASAALAH DI TEMPAT KITA.BERSATU TEGUH!!!!

  38. dh agak dh. xkan dpt claimnyer buyer get buyer rm500 tue. pegi mgmt tjk borang yang dh diisikan, tp kena reject sbb dlm borang tu tjk offer buyer get buyer cuma smpi sept 2009. sy sign beli n sign borg tue bln mac 2010. terang2 la x bleh claim. hampeh tul.. camne org sales time beli umah bleh gtau dpt claim. melepasrm500 🙁 klu x dpt bleh la cover kos amik kunci yang smmgnye mahal n dpt diskaun pn cket je dlm rm100 je..

  39. Assalammualaikum w.b.t

    i buy this house since 03 july 2008 * lupa exactly date-based on aggrement* but till now staff muafakat said still delay cause blok *blok 9 * i tu did’t get CF yet sebab MBSA tak luluskan * alasan parking tak cukup * is it true?
    penat kot dok ulang alik and dok call they all.they all tak info apa2 pun.interest da start bayar da.kadang lubang2 nak bayar sebab sakit hati.any idea?

  40. en khairulnawawi,
    camne bleh claim buyer get buyer tue?
    sy mmg lupa abih nk claim. time nk amik kunci br terigt pasal menda nie. tp x dpt claim sbb mgmt tgk pada form yg sy sign tue ada t&c gtau offer takat sept 2007. tp sblm dh tanya ofis tmpt bayar duit, diorg ckp mmg susah nk claim. tmbah2 lg dh tkr mgmt br.. diorng akan elakkan dr bayar pada kita buyer get buyer tue.

    sapa2 ada idea x camne nk claim kt mgmt pasal nie. nk refer pd sapa utk dptkan penjelasan kenapa borang yang bagi utk buyer sign tue dh tamat tempoh offer.. dah tue xder plak org ofis bg cek kt kita bila kita dh submit form. mmg dok harap org x dtg claim cek kot..
    mmg frust n terkilan betul.. rm500 nk diclaim x dpt, sng2 jer diorg reject claim nie.. tp nk minta diskaun utk byr amik kunci, hampeh dpt kurang rm100. total kena byr rm17++. sedih giler.. eeee.. geram..

    1. leen17: beberapa minggu lepas saya da p kt ofis bawah tnya pasal buyer get buyer.. sy nyer diaorang janji 1K. mcm2 alasan dorang bagi example form takde pengesahan bos dorang..mcm2 lg..
      lebih 1 jam gak kt situ..kesimpulannya, mmg tak dapat dah BGB ni..dorang mmg takmo bagi.. akhirnya dorang kata, ‘mmg kitaorg taleh bagi..minta maaf!’

  41. Relax r nk beli umah ni bkn snang.. klu stakat interest tu kat mana2 pun ada even beli keta pun ada interest kan? klu xnk interest beli laa scara tunai tp sure ramai yg xmampu… Xpyah laa nk bsing2 diaorg pun mkn gaji gak mcm kita smua…Lg 1 psal BGB tu next time make sure laa ada surat itam putih.. klu nk tuntut pun berbaloi coz ada bukti.. ni stakat igt dlm kpala otak jer wat per ..kat mahkamah pun xlaku… nk bising2 pun xguna kan? Aku xrasa diaorg tu bkn xbleh jwab psal interest korang tu tp diaorg mls nk btekak nmpk mcm org xde tamadun jer sbenarnya bila dtg opis org ni bising2…
    Fikir2 laa sebelum bertindak tu..

Comments are closed.