Mini Update + Group Chat

Salam & morning

Cerita agent/ejen

orang agent rumah call, tanya kalo2 nak jual or sewakan rumah..
dia ckp tuk i punye rumah bole amik kunci 7 nov
mummyjulia

Mummyjulia pemilik blok 8, katanya ada agent call inform dia yg blok 8 maybe dapat kunci 7 November.. since blok beliau dalam kategori fasa 2, harap we all yg termasuk dalam fasa 2 ni dapat kunci jugak.

Kategori ejen

if korang gune well known & established property agent normally depa amik sebulan duit sewa if agreement stahun… surat agreement kiter ngn pyewa depa yg siapkan (if kiter nak agent tu tolong wat kan la..)If gune cikai @ agent yg xbdaftar @ agent yg xbdaftar tp mgaku bdaftar normally depa amik dlm rm100-rm250 jek.. tp dr pgalaman aku xpayah la gune agent cikai ni.. wat sakit ati jek..
kacak bergaya

So jangan salah amik ejen sudah.. kalo ada ejen yg amat tak menyenangkan sila la post kat sini.. leh kita kasi amaran kat lelain…

Lain-lain hak pembeli

Dalam urusan membeli rumah sering terdapat peibagai penganiayaan terhadap para pengguna terutamanya kepada mereka yang tidak mengetahui hak-hak pembeli rumah. Misalnya:

  • Agensi yang bertanggungjawab meluluskan sesuatu peringkat projek perumahan lambat membuat keputusan hinggakan harga meningkat.
  • Ada pemaju perumahan yang terkandas atau terbengkalai di setengah jalan.
  • Sijil Kelayakan atau Certificate of Fitness (CF) rumah begitu lewat diperolehi walaupun rumah yang dibina oleh agensi kerajaan telah lama siap.
  • Pemaju rumah mengambil wang deposit dan menyimpannya bertahun-tahun lamanya sedangkan rumah belum diperuntukkan.
  • Terdapat perkara tertentu tidak mengikut spesifikasi, misalnya kes rumah kos rendah yang dibina di dua kawasan berlainan mengenakan harga yang sama iaitu RM22,OOO seunit tetapi dari segi keluasan dan bentuk binaan serta bahan binaan jauh berbeza antara kedua-duanya.
  • Rumah yang pembinaannya tidak sempurna dan menimbulkan berbagai-bagai masalah setelah pengguna tinggal hanya beberapa minggu di dalam rumah tersebut.
  • Terdapat kes pembeli rumah yang membayar secara tunai gagal mendapatkan hak milik rumah daripada pihak bank yang membiayai projek itu kerana pihak pemaju tidak membayar hutang kepada bank tersebut.

Group Chat

Anda semua dijemput join Group FB Dataran Otomobil yang mana ada fungsi group chat.. leh borak direct ngan members DO even not within your friend list

Kira more like conference yahoo/msn chat within group. Selamat mencuba try test uji…
Click untuk join Group Dataran Otomobil yg mantop ini hehe [link] <– lebih leisure

Related posts: