Report Sept 2010 & Teh Tarik #1

Salam & selamat kembali dari kampung memasing 🙂 Harap semua kembali bekerja seperti biasa and demam cuti2 raya dah berakhir… Kerja la sungguh2 so leh bayar utang raya jika ada hehe especially yg layan Court Mammoth ke or guna Festive Loan ke.. hehe

Report September 2010

Latest comment from rakan2 kita:

  • Jemin : Block 7 air dah masuk, akhir  Sept diorang kata baru nak start antor surat amik kunci…yg maklum kene buat appointment dulu; Bayaran +/- RM1500 (maklumat dalam surat) <– yg ni aku tak tau lah kedai je ke or termasuk apartment..
  • Rafie: Claim dia 50% buat since Januari 2010 tak dapek2 lagi.. <– sabo je lah en Rafie ye.. kitorang yg lain lagi lah tak tau camno lom start claim lagik.. moh kumpul reramai
  • mummyjulia: katanya dah ada agent2 cari owner apartment kita ni tuk bebudak UiTM duduk; <– aku suggest mummyjulia jadi kita punya ‘marketing’ ada brani tak mummy? hehe
  • damia sara: diberitahu yg Block 7 8 9 10 dah masuk air; kerani kat situ lak kata estimate surat serah kunci leh dapat bulan October 2010Pasal pengiraan claim contoh dari damia

kita boleh claim kalau projek ambil masa lebih dari 3 tahun kita sign snp, yang kat depan mukasurat snp tu ada tarikhnya.
contoh, Harga rumah RM 150,000.00 , snp ditandatangani pada 1/1/2007, dan dapat surat serah kunci pada 1/10/2010. Jadi tempoh pembinaan adalah 3 tahun 9 bulan. Untuk subdivide unit standard 36 bulan patut siap. dalam kes ni terlebih la plak 9 Bulan. Perkiraan yang sepatutnya boleh claim adalalah seperti berikut:
(RM150,000 x0.1)/(12)x(9 Bulan) = RM 11,250.00

Teh Tarik #1

Sukacita dimaklumkan, dijemput warga DO yang ada masa kelapangan untuk hadir ke sessi teh tarik aka gathering aka suaikenal.
Maklumat lanjut seperti berikut:

Tempat : Restoran Sri Melur Jaya (deret block 1 Dataran Otomobil…hujung sekali.. masuk entrance  DO terus belok kanan)

Tarikh:   26 Sept 2010

Masa:       5:00PM ~6:00PM

Tujuan: Sajer2 kenal2; sharing2 info; perutusan dan sedikit amanat

Yg rajin2 nak bawak kueh raya lemang ketupat dipersilakan… saya belanja teh tarik je lah hehe….Moga sama2 lah kita menjayakan komuniti DO…

Sekian..

Related posts:

89 Replies to “Report Sept 2010 & Teh Tarik #1”

  1. saya pun ada beli 1 dekat blok 11…dunno bila nak dapat CF..SnP due date on november ni…hopefully CF cepatlahh dapat..boleh ke joint acara suaikenal ni hehehehe

  2. rul….
    ramai ke yg dtg..sorry geng x dpt dtg..sibk beraya lagi masa tu..mlm br smpi umah..
    btw, apa topik yg dibincangkan..maybe leh share2 kt cni..

    1. rafie..
      tak ramai pun.. more toward lepaking.. just borak2 kosong je and sampaikan sedikit amanat hehe. Cerita possibility DO will be in near future. Exchange contact and ideas and opportunities ahead.

      aku rasa tak ramai coz tak ramai lagi duduk sini..tunggu phase 2 lepas besok baru la ramai sket leh join sessi teh tarik ni

      Meeting adjourned around 8 tak silap.
      p/s: arghh rindu mesia huhu

  3. as salam.. saya ade mmbeli jga 1 unit kat blok 18.. sblm raya hri tu saya ada pergi ke site office.. dorg ckp dlm bln 12 dpt cf xtau bley pkai ke idak..
    hmm berita gembiranye sblm raya hri tu saya dapat cek rm 2k drpd pemaju (cek introducer pembeli). so beraya sakan la 🙂 hmm sape yg blm dpt cek sila hubungi site office kot2 cek da issued.. saya tgk ade cek pembeli lain yg da expired. sy punya cek issued march 2010.

  4. sorry tak dapat datang.. lg pun hari nie baru buka web nie selepas seminggu tak jenguk..

    ape jadi marketing???… bole2… heheehhe

  5. salam…aku pn br nak join laman nie..aku agak tertarik pasal claim..dah hak kita kan..kita nak la jugak..aku pembeli fasa dua blok 7..nak tanya pada berkenaan camna nak buat claim..nak jumpa sapa..nak serah pada sapa nak buat kat mana…kalo ada rezeki dapat kunci nanti, kata ada agent UITM nak cari rumah buat hostel..nak jugak join …harap ada yg bleh tlg jawab

  6. harap2 dpt kunci akhir bln ni..
    dgr cite dr kerani kt situ..Bayaran around +/- rm1200- RM1500 (maklumat dalam surat) utk apart ..shj..kedai lebih lg dlm rm 2k lebih..

  7. wah ada TT session rupenye, lama x jenguk DO nih.. smpai dah lupe ada beli rumah pon ada, tension benor nunggu lame sangat nak dapat CFnye, insyallah lain kali kalau ada peluang lagi buleh join TT dengan warga DO..

  8. semalam ade sorang agent rumah call, tanya kalo2 nak jual or sewakan rumah..
    dia ckp tuk i punye rumah bole amik kunci 7 nov..

    etah betul ke tidak.. wallahualam…

    bayar amik kunci rm1500 katanye….

  9. camane agent bleh tau plak bila nak dapat kunci, depa dengaq dari pemaju ka ?
    umah mummyjulia blok berapa ? phase 2 ke 3 ??

    rm 1500 tu untuk apa sebenarnya… ada sesape da detail pasal bayaran nih untuk apa..

  10. ok2 kengkawan sape2 yg sewakan rumah or rela tuk dijadikan hostel, bole la habaq mai…
    sewa bole dapat around 850..
    saye punye rumah 8-26-3A.. meh la jemput mai… jengah2…..

    1. last saturday ada singgah opis… clerk tu ckp diaorang dah submit borang E utk CF.. so dalam 2 minggu dapat la CF… then dia kata leh la amik kunci….. i mmg nak jadikan umah sewaan jer kat situ…. so dia ada la inform yg ada 1 school nak sewa 1/2 of blok 7 utk jadikan hostel…. tp x tau la kalo dia sajer nak sedapkan ati i jer coz mummy punyer blok 8 kan… blok 7 ke blok 8 yer… agent tu x kol pun lg…

  11. salam semua,
    mummy julia, kalau tingkat 4 atas sekali boleh ker nak kasi sewa dan berapa plak sewaannya?

  12. tak tau la plak pasal tingkat2 nie.. maybe sama je kot..
    sbb sewakan kpd company.. satu rumah dia ttp akan masukkan sampai 10 org punye..

  13. Assamualaikum….

    Saya nak tanya ada tak antara rakan-rakan semua yang dah dapat surat amik kunci? Sebab saya sampai laaa nie tak nampak bayang surat pun lagi. Munafik betul la depa nie. Dah lama sangat terbuku kat hati…. dari tengah tahun lepas (tarikh dijangka siap) sampai la nie dok tunggu… tunggu… tunggu….

    Saya sebenarnya bercadang nak buat sewa semi furnished untuk 10 orang. Jadi berdikit-dikit duit gaji beli barang2 untuk rumah tu (bunk bed, tilam, etc)… (selain dari bayar ansuran bulan2 la)…

    Saya nak tanya rakan2 semua… Apa yang boleh kita buat kalau rumah kita nie masih tak siap sampai tahun depan? Kita mesti buat perancangan untuk masa tu sebab sekarang memang dah tak larat dah nak bayar “kosong” aje bulan2….

  14. salam semua warga do…

    baru je lps call opis DO, diorg ckp sume block dari block 7 sampai 18 dalam process tuk hantar surat bole amik kunci…
    so sediakan dalam rm1500 for this process.
    this is the contact number No ofis : 03-55118831/2
    talk to firdaus or bahagian credit.

    this coming monday i’ll be there to take the key as promise. but they said i’ve to call first before come.
    i don’t care, i’ll still will come there to take the letter and the key. i ask them not to post my letter. i’ll collect by myself.

    jom la ramai2 kite amik kunci. hahhahahaha.. akhirnya…
    i punye rumah dah ade tenant nak masuk..

    1. salam. Congratulation mummy dah dapat tenant. Berapa le sewanye sebulan ? Saya pun tengah cari-cari tenant.

    2. Salam mummy tahniah sbb dah dapat tenant!! u kan jadi rep agent … ada lagi tak huhu ^_^
      Reramai la call and serbu them togather2….

  15. Salam….
    🙂 Salam perkenalan. Saya dah lama baca, rasa seronok pulak nak dpt kunci nih. sya blok 16. dah lama sampai lupa unit. nanti balik p cek.

    1. Salam.. jemput la masuk .. jgn malu segan comment jer . Jgn lupa join FB group & share dalam FB (wah tetiba aku jadi promoter kan haha)

  16. tadi saya call ofis do, depa cakap surat pos 28 okt. awal nov dpt. saya nak ambik surat sendiri dia tak kasi.garang pulak staf dia.

  17. hey semua…
    diorg mmg suke buat garang2 konon2 nak bagi kite takut la..
    al-maklum la stress.. ramai sgt call.. sape suruh diorg wat keja terhegeh-hegeh…

    i dah dapat tenant, so sape2 nak cari tenant gak meh la PM ye..
    dpt sbln 900… alhamdulillah… tp tu la masalahnye tak dapat kunci lagi…

    1. perghhh… cam na mummy leh dapt smpai RM900… tu ari ada agen kol dari kump jurunilai s/b inform nak umah aku sbb ada skolah nak amik… tp dia offer RM700 jer… byk lagi aku nak kena tokok bank cam tu… cam na nak dpt tenant mummy????

  18. salam..klo betul fasa 2 dapat kunci nov nie alhamdulilah..tp aku tak faham RM1500 utk bayaran apa pulak..aku ty yg fasa satu tu keluar RM 300 jer utk api air…

  19. Baru pas call DA, tanya dia bila boleh dapat surat amik kunci. Dia kata awal november . Form E yang dikatakan automaticcaly processed tu pun masih belum dapat CF lagi. Kepoyoan yang teramat dah la dorang ni.Katanya dorang hantar 2 jenis surat satu register dan satu lagi surat biasa. Dorang tak kasi amik sendiri. Katanya lagi dorang tengah prepare surat untuk advice bank release loan. Kena bayar penuh la gamaknya pas ni (itu pun kalau siap la). Mintak-mintak lah tak berpuaka rumah ni ….. lama sangat… aku ingat jin pun dah beranak-pinak dan bermastautin kat DA tu…

  20. rul: dapat email, tp tak berminat la nak jadi real estate agent.. tak reti..
    just sape2 nak sewakan nnt i fwd kat i punye agent..

    nie email i: noraliza_sipun@yahoo.com.my

    tul la damia… harap2 tak berpuaka or ber ju-on la rumah kite tu.. aku tak kire next monday aku nak g gak kat opis DA tu.. dah tahap hilang sabar nie…

    Airul: tu la confuse apesal kite kena bayar 1500 plak.. sbb ade org byr 300, 600, 900, 1200.. tetibe tang kite kena bayar sampai 1500… sabo je laaa.. nnt jgn bayar aje.. kite check dulu betul2..

  21. mummy: idak la sampai jadi real estate agent. huhu

    besok2 sapa2 ada kenalan ‘berilmu’ leh buat ala2 jamuan doa selamat.. sesambil house warming. hari rumah sipulan.. esok sipulan.. dan sipulan.. wah save budget supper malam 😛

  22. khairul nawawi : dh dpt ke cek introducer? wah 2k, sy pun ada gak introduce sorang, blm pun dpt apa2 seperti yg dijanjikan. nk kena tanya jugak ni, bukan nak sgt tp dorang yg janji ada.

  23. Salam sume…sy pun slh sorg pembeli(blok 11) yg br g jupe org DA-27/10/10.Sy py kes pun same gak…SNP da due.Tp smp hr nie, kunci/surat xdpt2 lg…Depa ckp bende yg same.Surat da hantar and tg surat…stanby duit dlm Rm2k.Pelik….ada rakan2 yang kene byr RM300-RM1500 dan makin lame, makin naik pulak duit nak kene byr untuk amik kunci…Sy xtaula betul ke x sbb surat xdpt lg…Ini yg menambahkan lg prsn nak tau,ape yg sbnrnye nak kene byr nih.Airul, sy setuju…jgn byr ape2 dulu!!(masak asyik byr “kosong”je kat bank.tup2, ada plak bende lain)

    Kepada rakan2 yg tau cmne nak claim overdue interest, sila share maklumat.(Pengiraan claim ptt dikire dr tarikh surat keluar utk amik kunci atau tarikh sbnr kite amik kunci dr DA)

    Lagi satu, kepada mereka2 yg membeli pd thn 2007, ada x dlm SNP yg menyatakan ada electronic door dan access card?Dlm SNP sy ada, tp facility ni xde sebab sy ada gak usha2 blok 11 tu.Jadi…Ape yg ptt dibuat?Sbb, xde surat yg menyatakan facility tu cancell….

    Wasalam.

  24. mine also block 11..dlm SNP ada ckp pasal electronic door tu..how yer..wahh now dah sampai RM2000 plak!! keji betul DO nii

    1. salam.

      ya, betul.kat dalam S&P tu ada mention pasal electronic door. haritu pi amek surat ada macam control box untuk electronic door. tapi macam tak berfungsi lagi. Jadi, nak mintak tolong sesiapa yang rajin, tolong followup pada developer..bagi aku electronic door amat-amat penting untuk kawasan kejiranan di dataran otomobil.kawasan kat tangga tu tertutup. so, kalau sesiapa yang dah lama memerhatikan penduduk kat situ, boleh buat benda tak baik..mintak simpang..

  25. Salam semua..
    Nk war2 kan ni…
    saya ada potential tenant nk sewa kat DO ni
    tapi nk segera…..
    so sesapa yg dh dpt kunci, n apmntnya ready utk disewa, sila PM or email saya ye…
    keutamaan pada tingkat 1,2/3

    p/s : saya bukan agen, cuma tlg org je…

  26. Salam you all,

    2 hari lepas saya dah dpt surat suruh amik kunci..sy dok block 10-15-4B. So skrg tgh cari tenant nie. Saya nak sewakan umah sy nie dlm RM800-RM900..agak2 boleh dpt ker? Kalo boleh ujung bulan 12 dah boleh pindah masuk. Kalau ada sudi2 kan ler induce yee..

    P/s: MummyJulia..untung nya dah dpt tenant RM900 tinngi tue. Boleh introduce kat saya?

    1. Ell dah dapat kunci dan bukak pintu rumah? Saya pun dapat surat jugak deposit bayaran adalah seperti berikut:

      Purchaser (RM)
      Total Late Payment Charge Outstanding 10.54
      Water Deposit (Syabas) 130.00
      Electricity Deposit 260.00
      Maintenance Invoice 350.00
      Sinking Fund Invoice 35.00
      Insurance Premium Invoice 244.45
      Assesment Invoice 22.15
      Quit Rent 18.10
      Total 1,070.24

      **** Cuma persoalan yang timbul sekarang ni loan tak lagi fully disburse. Pihak Bank menanti arahan dari Lawyer. Kunci tak boleh ambil kalau pemaju tak dapat full payment lgi.(Sebab dalam surat clause b. tulis begitu)

      1. ell, bole contact i.. email dulu.. nnt i bg contact number..

        damia,
        apesal u bayar 1070.24? i kena bayar 1169.68!!

        Total Late Payment Charge Outstanding 154.38
        Water Deposit (Syabas) 130.00
        Electricity Deposit 260.00
        Maintenance Invoice 350.00
        Sinking Fund Invoice 35.00
        Insurance Premium Invoice 207.55
        Assesment Invoice 21.07
        Quit Rent 11.05

        ***ntah bile masa aku late payment pun aku tak paham…
        *** td dah my lawyer, dia akan bg instruction kat bank tuk release payment, nie tgh tunggu call dr dia..
        sabo.. sabo.. sabo…

  27. “rafie November 9, 2010 at 11:55 am

    Salam semua..
    Nk war2 kan ni…
    saya ada potential tenant nk sewa kat DO ni
    tapi nk segera…..
    so sesapa yg dh dpt kunci, n apmntnya ready utk disewa, sila PM or email saya ye…
    keutamaan pada tingkat 1,2/3

    p/s : saya bukan agen, cuma tlg org je…”

    bro nnti pm sy..

    1. salam

      boleh tahu tak tenant ni dalam group apa? family? bujang? pekerja warganegara? pekerja bukan warganegara? student? lelaki? perempuan?

      thanks in advance.

  28. surat telah diterima.. bayaran yg perlu dilangsaikan untuk mengambil kunci adalah berjumlah rm 982.80
    1. water deposit – rm 130
    2. electric deposit – rm 260
    3. maintenance invoice – rm 350
    4. sinking fund invoice – rm 35
    5. assessment invoice – rm 36.50
    6. insurance premium invoice – rm 159.85
    7. quit rent – rm 11.45
    insya allah klw sempat hari ini sy ke site office untuk mendapatkan maklumat lanjut..

    1. salam

      mahalnya harga rumah? location dah ok tapi tak sebagus servis partment yang ada gym, kolam renang, etc. kalau dapat jual, sila kongsi cerita kat sini. thanks in advance.

      1. it is only asking price.. since market blm well establish so kte try to put the highest.. nego until let go. Info for share, citer nie aku perolehi drpd seorang member.. ade 1 unit tgkt 3, dijual dengan harga rm160k masa CF belum issued, bank loan approved.

      2. newly servis apartment di Kristal height Sek. 7, Shah Alam with built – up 1,003 sq ft was sold like pisang panas @ RM 26+,+++/-, just try the best to sell our property. Yg ptg nego till let go heheh2..

  29. salam semua..syukur mmg bersyukur..tp kenapa bayaran lain2..mcm aku kena RM1059.70..ada korang aku tengok lebih dr aku pun ada..yg kurang dr bayaran aku pun ader…mummyjulia..saya pun leps pasang grill semua ingat nak bg sewa..klo ada yg nak mummy bagitahu kat email saya: horas_lampam@yahoo.com.my

      1. Salam.

        Haritu aku pasang grill depan, Tingkap kat ruang tamu (with safety door; Bomba requirement), kat dalam master bed room, grill box kat bahagian belakang (with safety door) + awning (betul ke aku eja ni?!) kos dalam RM1200. Rasanya mahal kot. aku pun takde survey mana2. cuba survey kontraktor lain. lagi satu, cuba cek material yang kontraktor tu guna untuk fabrikasi tak terlalu nipis..

  30. salam sume,

    mummyjulia, nk minta advise cket.. surat suh amik kunci n CF dh dpt last tue.. masalah nye skang sy kt kg dlm pantang, br 2 mggu deliver baby.. sy ada call DO tanya bleh x amik kunci pas sy abih pantang – tgh bln dec. dia kata bleh. n sy cfirmkan ngan dia ada tak kena charge apa2 klu amik kunci lewat.. dia kata xder.. just nk tanya mummyjulia, betul ke x kena charge apa2.. takut nnti ada plak charge nye bile amik kunci lmbat sgt.. sy nyer umah kena byr rm16++.00.. hampeh tul.. byk tue..

    1. rasanye kena charge..
      so better mintak la sesape tlg amikkan kunci..
      just bayar 1k++ tu laa..
      then report defect..

      this monday, sy nak g amik kunci..
      tak pe2.. nnt ape2 update, saye akan inform…

    2. Salam.

      leen17, cuba cek dulu dengan lain2 buyer. kalau boleh, aku cadangkan kepada sesape yang rajin nak buat summary tarikh S&P dan tarikh dapat kunci. aku rasa macam ada kena mengena dengan tarikh kita collect kunci?! masa batch aku dulu amek kunci, kena RM800..

  31. Assalamualaikum…
    Saya dah amik kunci untuk apartment saya kat blok 7 tadi. Masa amik kunci tu saya diberi borang “application for permission to carry out renovation work”. Borang tu tulis kalau nak renovate rumah, nak pasang aircond ka… wiring tambahan ke… kitchen cabinet ka kena bayar deposit RM500 ke prima awan. Saya tanya person in charge kata depa nak cek dulu renovation tu… kalu ok nanti baru duit deposit depa akan pulangkan… saya nak tanya ada ka syarat macam tu? Biasanya kena settle dengan majlis bandaran saja kan?

    1. renovation kena bayar ngn prima awan??
      pelik benar bunyi nye.. RM500 plak tu..

      tak pernah dengar peraturan cam nie tuk mana2 apartment..
      member2 ramai gak yg dok apt tp tak pernah dengar benda cam nie..

    2. Salam

      Setahu saya masa amek kunci dulu, takde kena bayar pada sape2 untuk renovation (kitchen cabinet, etc)..cuma staf ada pesan, kalau nak renovate, depa kena cek dulu. kalau ok, baru boleh proceed. takde sebut plak pasal deposit ni??!!

  32. cerita pasal renovation ni ada member aku beli rumah apartment kat P.J..
    dia cerita dulu masa baru dapat kunci tak sabar terus buat renovation tanpa cek seluruh kerosakan rumah tersebut…
    lepas buat renovation baru terperasan ada dua plug socket tak berfungsi, terus report kat pemaju sebab kalau ikutkan masih dalam warranty lagi.
    pemaju kata “u dah buat renovation kami dah tak tanggung segala kerosakan walaupun masih dalam warranty”
    moral this story sesaper pasni nak renovation cek dulu semua kerosakan pastu mintak pmaju betulkan baru buat renovation

  33. salam.

    ada sesape dapat info pasal supermarket yang konon2nya nak dibuka kat bahagian tengah2 dataran otomobil?selagi takde sape2 yang sewa ruang supermarket tu, aku rasa macam sunyi je kat situ. dah la gelap, pastu ada beberapa penghuni ke orang luar ke yang lepak kat situ..bahaya..

    1. Saya dapat maklumat masa amik kunci depa nak buat pasar basah pulak kat situ… jual ikan, sayur, macam2 aje… Tingkat atas pulak nak bukak supermarket… tapi tak tau cop brand mana..

  34. salam..aku ada tanya kawa2 dr fasa satu..untuk buat grill bleh dapt harga dlm Rm500..jer ..dlm pukul 8 mlm gr ahad..saya dpt msg dr agent yg bertanyakan nak sewa rumah atau tidak untuk kilang panasonic & secom..sewa diberi dlm RM900..tp tak tahu agent nie betul atau tak..klo ada pemilik rumah yg lain dpt msg yg sama sila beri pendapat..ikutkan rumah tu mmg aku nak sewakan..

  35. salam..aku ada tanya kawan2 dr fasa satu..untuk buat grill siap pasang bleh dapt harga dlm Rm500..jer ..Insyaallah sok aku nak ambik kunci ..nak share info dlm pukul 8 mlm hr ahad..saya dpt msg dr agent yg bertanyakan nak sewa rumah atau tidak untuk kilang panasonic & secom..sewa diberi dlm RM900..tp tak tahu agent nie betul atau tak..klo ada pemilik rumah yg lain dpt msg yg sama sila beri pendapat..ikutkan rumah tu mmg aku nak sewakan..

        1. khairulnawawi. Kalu u nak deal Secom , mereka cuma deal ngan saya saja. Saya adalah agent untuk secom. Pls call me at 013-2062793. Sheila. My banner ada banyak kat sana.

          Tq.

          Kepada rakan DO yang lain jika perlukan perkhidmatan saya. Jangan segan2 untuk call. Kalu nak cepat dapat tenant call saya . Saya perlaukan banyak rumah kosong for Panasonic staff( Local staff)

      1. mummy julia, kalu bole pm saya juga sb saya pn nak cari penyewa utuk rumah..insyaAllah bula 1 rumah bleh duduk…blok 11 tingkat 2..

  36. Minggu lepas dah dapat surat untuk ambik kunci..dan hari nih appoitment untuk ambik kunci..
    kena bayar dalam RM11++….kul 3.30 petang..tp asben jer yg pegi ambik…

    mcm2 betul la dorang nih..kalau bab masuk duit kat dia..mcm2 nak charge…
    tp kalau duit nak kena bagi kat kita..mcm2 pulak alasan dia bagi..
    nih yg kes lambat siap nih..untung la kalu dapat duit tuh….

    cek s&p….lewat siap(dari 36 bulan) xsampai 2 bulan….jadi xtau la nak berkeras ker tidak..sebab nak ber ‘court’ bagai…. rasanya xberbaloi…

  37. silap..
    bukan kena charge rm16++.00, tp kena charge rm1,708.61. byk betul.. sbb late payment charge kena rm695.71.. suami sy pun beli umah kt DO. kami beli sebelah2. tp late chgs dia cuma rm257.20. ktorg guna bank yang sama. cam ne rhb bleh release payment x sama smpi sy nyer rumah kena chgs extra rm4++.00. mushykil tul.. nie yang nk kena check balik nie. atau DO yang suka2 chgs..

    nk tanya sume sapa yang tahu.. klu sy amik kunci lambat dlm tgh bulan dec, xper ke? camne plak nk report utk defect.. sbb nnti mesti sy report defect lmbt gak. tkt nnti DO x layan defect umah ktorg..

    sy n suami plan umah 1 lg nak dsewakan.. lega umah dh siap.. xyah menyewa umah lg.. sakit poket tue sblm nie kena byr 3 umah..

  38. k thanks mummyjulia & R&N..

    dh plan dh pas raya suami g amik kunci utk dua2 rumah.. tp geram gak x bleh ikut nk amik kunci.. sbb klu bleh sy nak check every single sen yang dia charge dlm late payment chrgs tue.. geram sgt2..

    klu ada sapa2 nk menyewa lg, bleh gtau sy.. sy dok terpikir2 lg.. ok ke atau x ok klu umah buh perabot serba sedikit..

    airultoyota, klu ada org panasonic & secom cr umah gtau sy.. tp umah sy blok 17 tgkat 2.. jauh kat belakang.. agak2 ada harapan x nk menyewa kt kilang2 🙂

    sy pun nk no phone org yang wat grill tue.. bagus gak klu dpt yang harga ok2 nie.. tq..

    1. leen,
      diorg bukan kisah pun umah tu blok brape…

      bole email kat sy gak your contact number…

      hehehehe.. macam agent plak…

  39. salam..
    saya pn nak sewakan rumah saya..
    mummy julia, kalu bleh pm atau emel saya tuk sewakan rumah saya pada kilang secom atau lain2.. saya nyer blok 11. tingkat 2..
    kalu sapa nak sewa nt bleh kontek saya 012-9670046

  40. Salam…

    Kunci umah sudah pon diambil..and rumah mmg tak puas hati…teruk kerja diorg..dinding retak, ruang tamu nampak kecil..mmg nampak pelik..tapi masterbed room pulak yg lebih besar dari ruang tamu…Entahlahhhh…buat sewa aje..cukup 5-tahun jual. Malas nak pikir dah..teruk la developer nie..

    Mummyjulia.email address ape? sy pon mmg nak sewa rumah saya nie..kenalkan agent tu yee..nie email sy elliza84@yahoo.com

Comments are closed.