Salam Ramadhan

Salam and selamat sejahtera to all DO and going-to-be DO citizen

Firstly

Sorry for the lack of updates. Nothing new info go through me. Also thanks to members whom already join FB DO group and contribute comments and info.

I know most of you eager to know the current status. So am I. If any of you have event tiny info do inform us on FB group or just email to dataranotomobil[at]gmail.com. Your contribution much appreciated.

Secondly,

Selamat menyambut Ramadhan Al-Mubarak to all muslim especially for DOs peeps. Doa lah bebanyak moga apartment kita cepat siap. Sempena menyambut Ramadhan ini juga saya pohon sepuloh jari mohon maaf jika ada tersalah taip, tersilap kata, budi bicara .. salah info ke.. kurang update ke…buang masa n karen korang ke… apa2 je lah… harap di maafkan. Saya seperti anda juga.. hanya lah manusia biasa yang plan nak duduk rumah ni dari awal tahun tapi sampai la ni tak sempat2 lagi merasa duduk umah sendiri. huhuhu.. huwaaaaaaaaaa…

Thirdly,

Akan tiba masanya (suppose bila dah ramai duduk phase 2).. Blog DO memerlukan sukarelawan untuk me-maintain DO blog ini dan juga FB-DO. Mana2 pihak yang sudi menghulurkan bantuan (anything) or buah fikiran leh la menghubungi saya melalui email dataranotomobil[at]gmail.com.

Lastly,

Moga kita semua mendapat keberkatan menyambut bulan yg mulia ini.. aminnn

32 Replies to “Salam Ramadhan”

  1. tankiu sb create dis blog n facebook..bleh la kitaorang berkongsi pendapat n maklumat penting terutamanya berkaitan DO..
    ada masa free nanti maybe kita bleh jumpa rmai2 warga DO..

  2. lama gak tak melawat sini… sebab dah terlupa plak pasal umah yg ntah bile akan dpat kunci nye…
    salam Ramadhan buat semua… mudah mudahan dapat la duduk kat umah kite sendiri tahun nih… insyaallah

  3. salam ramadhan semua,
    banyakkan la bersabar menunggu rumah kite nie.. td baru je ade ejen rumah call nak cari rumah sewa kat DA, dia ckp nak bg sewa 750… tp i tak setuju, coz monthly pun kena bayar kt bank nnt 860, tak masuk mtce lg tu…
    kabar angin kus-kus ckp CF for fasa 2 especially block 8 ujung bulan nie.. malas dah nak percaya.. tawakal aje laa…

  4. rasanya tak logic diorang nak kasi ujung bulan ni, walaupun dikatanyanya api dah masuk, tapi untuk masuk air jer makan masa yang agak lama… kawe rasa paling awal pun lepas sebulan raya la…. tapi seperti biasa, jangan mengharap sangat dapat beraya kat dalam rumah baru.

  5. Hi.. nk join jugak. Sy punya unit block 15. Ni phase 3 kan?? Just nk tanya kawan2 la kan.. how much lebih kurang u all bayafr progressive interest bank skrg nih?

  6. Salam Ramadhan buat semua…
    Saya pon ada dapat call…tanya..nak sewakan ker tak….dan kami t
    erpaksa sewakan..sebab xlarat nak menunggu rumah siap..kami pindah ke rumah lain dah nih…jadi…xlarat la pulak nak pindah untuk sekali lagi…
    lagipon malas sgt nak berharap lagi..entah bila la tu siap..katanya hujung bulan nih..tp tau tau jer la…selalunya xbetul sgt..

  7. Damia Sara,
    dia tanya nak sewakan berapa….dan saya cakap kat dia..agak2 la..sebab bulan2 bayar rm800 kat bank…jadi dia kata dia akan dapatkan dalam 850-900…rumah paling bawah…atas pada office…tingkap mengadap lorong belakang…

  8. salmm.. smuae…

    nurul,
    agak2 awk..kalau umah tu tingkap :-
    1 st floor:- rm ..?
    2nd floor:- rm ..?
    3rd floor:- rm ..?

    bape sewa agent bleh bagi…
    ………………………………

    1. saypool,
      saya pon xberapa tahu..cuma mungkin buleh refer berapa bulan2 kita bayar kat bank kot..
      yelah..setiap tingkap tu..xsama harganya..
      jadi kira lebih kurang la..nak dapatkan orang pon susah kalau mahal2 nih..
      jadi..buat lepas bayar loan bank pon dah kira ok..
      xsilap saya..tingkat paling atas…less than 100K kan..sebab saya punya…rm130K

  9. hmm.. if korang gune well known & established property agent normally depa amik sebulan duit sewa if agreement stahun… surat agreement kiter ngn pyewa depa yg siapkan (if kiter nak agent tu tolong wat kan la..)

    If gune cikai @ agent yg xbdaftar @ agent yg xbdaftar tp mgaku bdaftar normally depa amik dlm rm100-rm250 jek.. tp dr pgalaman aku xpayah la gune agent cikai ni.. wat sakit ati jek..
    lepas dpt duit depa hilang cmtu jek.. call @ msg pon xnak rply.. snang citer kire depa ni cuci tangan terus la if kiter ade prblem ngn pyewa..

    so fikir2 kan laa… nk jimat sket.. last2 tonggang tbalik umah korang!!

    1. My house kat block 5..dah dpt kunci since early of the year dan dah ada penyewa. Agent yg tolong carikan. Tapi beware with this agent named SHAHRIL..company i lupa nama…he arranged for tenant for me and also contract utk pasang lampu and grill sekali. tapi buat kerja tak selesai. dah bayar semua kerja tak siap. puas call tak angkat telefon. last2 terpaksa cari kontraktor lain utk siapkan pasang lampu. sian my tenant..dkt sbln gak tak ada lampu dlm bilik…which i was not aware…nasib baik diorg ok…

  10. Salam Ramadhan

    Last week kawe gi jalan-jalan makan angin kat DO, kawe nengok blok 7 & 8 dorang dah siap pasag metre ayor, Blok 9 in process…. kalo dapat kunci lepas rayo pun kira baik la….

    1. Damia..
      saya sebenarnya dok rasa2 lepas raya..yelah..bulan posa nih..orang malas sikit buat keje..
      bukan bulan posa pon dorang ni lembap semcm…ni kan pulak mood nak raya dah…jadi target memang lepas raya la baru dorang suh ambik kunci…

      damia….rumah awak S&P dah cukup 36 bulan ker..leh ler tuntut 10% nanti

      1. Nurul,

        SnP saya dah terlebih 5 bulan dari tarikh sebenar , boleh lah tuntut ti, ingat nak pakai tribunal tuntutan perumahan ajelah memandangkan memang pun kerja kat Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan… Kalau claim sendiri rasanya dia nak kasi half aje kan, mengikut kata en. rafie hari tu …. En. rafie tu tak tau lah dah dapat ke tak claimnya….. senyap jer….

        1. Damia…
          ada baca pasal statment yg dapat claim separuh tuh…
          tu ler..ingat nak pakat ramai2 ker cemana…yelah..kita fight abis2 la…kalu kongsi reramai..kalu pakai peguam sekali pon..kita kongsi jer reramai bayar kos peguam ni….kalu kongsi…sorang kuar sikit2 jer…..

          xpon…nanti ikut flow damia la…..yelah..kita usaha la semampu mungkin..

  11. Salam semua….
    masih ada lagi Damia, cuma x aktif malumlah xde benda nk update..
    Saya g jumpa PIC yg handle claim ni bulan Januari 2010
    smpi skrg belum dpt2 lagi..
    alasannya, dlm proses la, tunggu turn la, ikut batch la, PIC xde la, mcm2 lg..
    so sy just keep in touch je call diaorg
    n FYI semua, saya cuma dpt 50% je dr apa yg dituntut…
    katanya take it or leave it…
    n katanya lagi, kalo xnak terima, kita jumpa di court (tribunal)…n katanya peluang menang tu tipis..
    sbb kita mintak claim dgn MAGNA PRIMA, meanwhile developer PCM BINA…
    x tau la PCM BINA ni masih wujud ke x…

    then kalo naik tribunal tu, kos lawyer lagi, masa lagi, nk turun naik court
    leceh ooo

  12. damia/nurul…..

    umah i dah 4 bulan lebih dari SnP… tp x reti nak claim cam na ni… leh pakai tribunal ker????? cam na mau claim yer???? aduhhh… byk plak tanya… hahahaaaaa… i punyer umah tkt 2 blok.. dgr cerita dalam bulan 10 dapat kunci..

    1. arbie ash/nurul…

      kita pakai tribunal tuntutan perumahan ajelah…. bayaran sepuluh ringgit satu kes… tapi kena dapat surat serah kunci dulu, kena ada salinan 1/c, salinan snp dan apa-apa surat yang berkaitan…. dalam hal ni muafakat kekal tu lah yang jadi defenden.. kita buat sekali harung pun boleh kot, tapi bayaran still satu kes sepuluh hengget….

  13. salam all,
    damia,
    msk u lepas 3 thn.snp.kita .bleh claims 10 peratus dr pemaju..ek..
    emm..sy ada baca gak dlm agreement..ada mention pasal tu…

    all,
    nk tahu kt column mana( dlm agreement kita ngn bank), nk check,berapa lama agreement kita terikat ngn bank,,.3 or 5 thn..
    sbelum kita bleh refinance balik umh kita….mklum le hege umh smkin ari smkin naik.n interst plk nk yg rendah…hehehe

    1. saypool,

      kita boleh claim kalau projek ambil masa lebih dari 3 tahun kita sign snp, yang kat depan mukasurat snp tu ada tarikhnya.
      contoh, Harga rumah RM 150,000.00 , snp ditandatangani pada 1/1/2007, dan dapat surat serah kunci pada 1/10/2010. Jadi tempoh pembinaan adalah 3 tahun 9 bulan. Untuk subdivide unit standard 36 bulan patut siap. dalam kes ni terlebih la plak 9 Bulan. Perkiraan yang sepatutnya boleh claim adalalah seperti berikut:

      (RM150,000 x0.1)/(12)x(9 Bulan) = RM 11,250.00

  14. Salam,

    ada sesape pembeli apartment di DO yang bercadang nak pindah situ (DO)? takpun semua pakat nak sewa pada orang? ada satu malam tu aku pi lalu kat DO, aku tengok ramai foreigner kat bawah tengah makan. suasana pun mcm suram2 je disebabkan kurangnya pencahayaan dari lampu jalan.

  15. Last sunday ada pusing-pusing DO, sebab jalan-jalan Shah Alam beli baju Raya la konon. Pastu singgah nengok blok 7,8,9,10 dah siap masuk air, sebabnya nengok ada kesan air yang mengalir dari paip. Blok lain masih statik, tak ada tanda-tanda masuk kepala metre paip. Tanya clerk kat situ mcm mana progress, dia kata api n air dah masuk tunggu CF, tapi takkan sekali dengan dgn blok yang selebihnya. (dah agak dah) kerani tu yang kata la kan, blok 7,8,9,10 insyaallah akan dapat surat serah kunci hujung bulan 10, then can u imagine nasib blok yang lain !!

  16. emm..mak..aiii..igt dpt sume..blok kunci..
    jwbnye ..blok2 lain ..gelap gambar le nk dpt kunci..
    claims tetap claim..

  17. ooo..cm tu..cara nk claim..
    thnks youu..damia….

    p/S:- nk tahu kt column mana( dlm agreement kita ngn bank), nk check,berapa lama agreement kita terikat ngn bank,,.3 or 5 thn..

  18. selamat hari raya semua!!!
    last friday pegi opis DA, coz ade agent call tuk cari rumah for UITM student..
    agent tu ckp blok 8 dah bole amik kunci..

    sekali pegi sana, minah sales kat opis tu, betul2 tutttttttttttttttt
    bengang tul la.. nie ayat std dia.. lima kali i pegi sana dia ckp ayat yg sama
    “saya nie sales aje kak, kalo nak tau progress kena tanya org projek, kena cari diorg kat opis kat damansara sana.. bla2 bla2…”

    kalo rasa tak bole nak buat after sales service, tak payah buat opis kat situ, org tanya semua tak bole nak jawab..
    then dia bole ckp “… kitorg masih kt sini pun coz nak wat promosi tuk project rumah teres kat sek 16 tu…..”

    mmg tak puas hati!!!

    sumber lg satu ckp, blok 8 dan yg seangkatan loan baru released 80%, so ambil masa sebulan or dua lg tuk released sampai 95% .. then baru bole amik kunci..

    yg bole amik kunci hari tu, cuma tuk shop and office aje..

    mmg projek lembab!!! kalo ikut damia punye calculation tu.. masyuk gak la nnt kalo aku dapat….
    tu pun kalo dapat 🙁

    ape2 pun terima la seadanya… sudah suratan.. next time nampak nama developer magna prima ke, muafakat kekal ke.. elakkan la..

    1. hahahaaa… ayat yg sama aku kena dr minah sale tu…. ke mesin yg jawap… hahahaaaa mummy… kalo ikut calculation damia mmg byk kita dapat.. takut calculator developer plak yg terkurang 1 digit….

  19. Saya baru pegi ofis DA semalam. Dalam pukul 3.30 ptg macam tu la. Ada la sorang brother sales jaga ofis masa tu. Jadi tanyalah sama dia?

    1) Blok 7 tengok dah masuk air dah tu… Bila nak dapat kunci?
    B: Hujung bulan nie (September) kita akan start hantar surat kepada owner. Maklum boleh datang ambik kunci… tapi by appointment la…

    2) Datang amik kunci ada kena bayar ka?
    B: Ada kena bayar dalam RM1,500 macam tu la… Butiran akan dimaklum dalam surat.

    3) Apartment saya nie dapat LAD… Macam mana nak claim?
    B: Nanti bila dapat kunci boleh tanya sekali lagi… Tapi biasanya kena tulis surat ke HQ.

    Tu je maklumat yang saya dapat buat masa nie. Tak tau la betul ke tak…

  20. Salam,

    Ada diantara blok kat DO yang dibeli dan disewakan kepada pekerja-pekerja industri. kalau nak tengok diaorang beriadah, rajin2 lah ronda2 kat DO hari Sabtu dan Ahad petang.

Comments are closed.