#4 Murah tapi bergaya

Lama tak update πŸ™‚

Tips ke 4 “simple tapi bergaya” Β Tak semestinya murah huduh or low quality. Tapi kene la bijak memilih, tak leh la tibai je kan.

Petua cari barang murah ialah ringkas or simple. Lagi detail barang murah dibeli menampakkannya lagi murah aka cikai. Remember last time kita beli barang besar yg berkualiti? kalo digandingkan ngan barangan yg agak murah+simple; ini akan menampakkan barangan bersamanya mahal gak.

Contoh, cari cawan and ranting yg lawa2 kat kedai pastu beli kertas merah buat bunga2 :))

23 Replies to “#4 Murah tapi bergaya”

  1. salam,
    Thanks for the tips..menarik kalau kita pandai menghias rumah. ruang yang kecik pun boleh nampak luas..

    ps: tak best bila tengok ada penghuni DO yang sangkut@jemur baju kat bahagian tingkap hadapan..harap2 bukan tuan rumah@penyewa. mungkin kontraktor yang nak renovate rumah(bersangka baik..)

  2. huhu thanks for comment.. lepas post artikel ni semalam rasa cam nak cari+share DIY stuff for house lak pasni πŸ™‚

    aah saya pun perasan, tapi rasanya kontraktor :))

  3. tuan rumah tak masuk lagi, kontraktor dah bersidai kat rumah..hehehe… jangan masa dapat kunci nanti ada tinggalan saki baki dorang dah le, bukan bleh claim pon…

  4. semalam pegi telekom utk transfer line tepon dari rumah lama ke rumah sekarang..rupanya telekom tak ade line kat situ lagik..pasal kawasan baru…telekom baru nak request line tuh..huhuuhuh..apelahh

  5. uiyoo, bahye tul.. line tenet pon takde lagik ke kat situh… ingat dah pakai fiber kat situ… seb baik tak pindah lagik kat situ

  6. R&N : u dh pindah ker? unit? u sidai baju kat ner? untuk pengetahuan semua, kalau sidai kat yard belakang alamatnyer x kering la.. kat situ mmg x msk matahari langsung.. hujung minggu mendobi nk cepat kering terpaksa sidai kat tingkap depan.. seksa o kalau kain x kering.

  7. belom pindah lagik..dalam process utk buat grill semua …hopefully sebelom bulan puasa dah boleh pindah rumah baru…oooo mcm tuh ka? btw..ade orang kenai norhaslina bt mohd basri ? ade surat dia tersesat sampai rumah kami

  8. dear all.. hati2… ada geng pecah rumah di dataran otomobil.. semlm rumah i kena pecah masuk, masuk melalui pintu depan, solex diketuk or potong guna cutter tidak pasti sebab terus hilang, grill dibuka dgn kunci n tombol pintu diumpil sampai tercabut.. dalam rumah berselerak, brg2 kemas sahaja yg diambil, kelengkapan rumah tidak diambil.. Kejadian berlaku sewaktu keluar bekerja. Harap semua berhati2..

  9. @nzz isk cilakak punyer orang; time keje dibuat dajal.. isk simpati dengar berita buruk ni πŸ™
    Tips: Info yg aku dapat dek kedai kunci hari tu kata; kebanyakan solex or yg seumpanya nye boleh di buka split second guna besi berbentuk allen key (tokey tu tunjuk aku). Caranya diorang masukkan hujung allen key dalam mangga then pulas abis kasi dalam tu hancur.
    The best mangga/solex cari yg kunci dia leh circle 360 degree (boleh pulas2 non stop).
    Another tip is mangga belah dalam so susah dia nak buat keje sbb tak cukup ruang.
    Another one beli yg ada katup kepala mangga.
    Yet ni semua prevention. Aku harap phase 2 and 3 release asap so bila dah ramai orang selamat skit especially bila dah ada rukun tetangga.
    Anyway harap nzz bersabar atas apa yg telah terjadi dan terima kasih kerana share info here

  10. ish.. takutnye la dengar berita2 cam nie…
    seram plak rasanya..
    bestnye tgk gambar2 yg baru post tu… credit to cameraman…

  11. rul : thanks, mmg kena share info ni..
    mummy julia : mau x seram.. tp amik langkah berjaga jaga dh.. tangga i tu dh ramai yg duduk tp waktu siang semuanyer bekerja.. so mmg x de org..

  12. Salam.

    Bila dengar citer pasal pecah umah, aku rasa kita patut tuntut apa yang pemaju dah janjikan pada pembeli apartment otomobil. Dulu pemaju janji nak letak security card ke hape kat pintu bawah. tapi bila dah siap, lain plak citer. aku tak pasti samada ada stated dalam S&P ke x?!! ada sesape yang perasan x? kalau takde security access kat bawah rumah, sesape pun boleh masuk.
    Cadangan aku kalau takde tindakan dari pihak pemaju:

    1) jiran2 tentangga satu blok, pakat share buat security access kat pintu bawah.
    2) pasang CCTV kat pintu bawah dan boleh tengok utk setiap rumah.
    3) buat perjumpaan sesi suai kenal dengan jiran tetangga. senang depa tahu siapa penghuni rumah.

    …..

  13. silap..blok 10 rupanya..:)

    btul tu R&N..aku ingat lg diorg ckp ada security access mcm yg ko ckp tu..

  14. fasa 2 dah dpt konci/cf ke blum lg ? dgr kata akhir bulan nih..

    pasal pecah rumah tu, access card yg pemaju dok canang2 tuh ntah betul ke tak, tp kesempatan dr kes ni bleh push pemaju untuk buat bg kemudahan n keselamatan penduduk.

    nanti kene buat rukun tetangga sendiri, security nih ok tp jgn harap pagar makan padi dahla

  15. salam,
    baru nak join
    semlm cek s&p rasanya ada stated pintu & kad kawaln automatik tu
    tp xtau la pulak kot itu define benda lain

    ooppss.lupa pula..
    sy beli unit kt blok 16 πŸ™‚

  16. R&N : salam..pasal security access tue mmg ader di nyatakan dlm snp pn..naper pemaju x sediakan plak ek..mcm nie bahaya lar keselamatan smua pemilik rumah..

  17. sedih sangat rasa hati ini…
    last saturday g ofis DA, dia ckp fasa 2 akan settle bln 9…
    masya Allah, baru plan nak raya kat rumah baru…

    sedih tak terhingga πŸ™

Comments are closed.