Blog Facelift

Salam and Welcome,

Its almost a 2 year I purchase Dataran Otomobil domain ( 14 May 2008) solely purpose to track my apartment progress. The development delayed several times, which really “buat aku bengang“.. They said it will finish end of 2008, then Jun 2009, then end of 2009, now they said Mac 2010.

Yet some of the citizen already got their house keys (phase 1 owner) and some already move into the apartment. Congratulation whomever “rasmi” kan dulu.

So Im really looking forward to step into my first house/apartment. Already bought several deco items throughout the year waiting (tah mana la aku taruk/simpan).  Yet not everything we plan goes as plan 🙂 – “Ada hikmah disebalik kejadian

If you notice for the last few weeks I toying around the website/blog look n feel. Thanks for all the suggestion emailed. There goes January 2010 task list

  • Logo – temp logo created to replace text
  • Background – brick image = feel like home? hehe
  • Footer – 4 side column to give main page more space
  • Recent comment – comment by names instead by topic
  • About – brief info about Dataran Otomobil (click “About”)
  • Contact page – one way to contact me
  • Gallery – popup flash page, more presentable
  • Twitter/FB link on side bar

Hope you guys like it. Feel free to email to dataranotomobil[at]gmail.com or contact us OR leave a message by clicking here.

Highly recommended to use firefox or latest IE browsers.

screenshot-10022010

Related posts:

57 Replies to “Blog Facelift”

  1. Apa pendapat korang ngan layout skrg? sila vote kat poll kat side bar kanan-bawah 🙂
    Kalo ada feedback baru semangat skit hehe

  2. bagus la bertukar-tukar wajah kasik ilang sikit kebosanan menunggu umah yg tak siap-siap lagik..minggu lepas baru gi DA, nengok ada la sebijik umah da ada penghuni.. gi kat blok aku, paip air pon tak sambung lagik..pasir bertimbun pon ada la sesikit depan jalan tuh…adoii…harap2 cepat la bleh pindah tak sabo dah nunggu neh

  3. salam..
    kira dah 10 hari dirumah baru.. so far ok ajer.. sunyi + sepi lagi la.. bila yg lain2 nk pindah masuk ni.. atau semua masih menunggu penyewa.. zabuza, kat blok i dh 2 buah umah berpenghuni including me.. hehe.. lot2 kedai pun ada yg under renovation.. hopefully x lama lagi akan beroperasi.. rul u duk mana? slalu jer menjenguk DA.. hehe

  4. @zabuza: mmg aku gatal tangan tukar2 theme DA ni, kali ni aku rasa stylish and comfy skit. Ala2 batu bata rumah tgh tunggu siap 🙂
    @nzz parent duk SA, umah block 10. Asal balik “kampung” aku singgah la.. bayangkan dah bertahun2 singgah tiap kali balik.. tak siap2 gak hahaha. Tak sabo den.

  5. Salam,

    Kalau tak silap haritu ada senarai nama penghuni dataran otomobil? aku cadangkan tuan blog iklankan blog ni kat dataran otomobil. biar semua penghuni tau dan jadikan blog ni sebagai blog rasmi. sebarang cadangan, aduan dan apa2 info boleh share kat dalam blog ni..

    pasal bayaran untuk ambil kunci, tak semua penghuni dikenakan bayaran yang sama..bergantung kepada kecekapan lawyer masing2 buat kerja followup pada bank. aku tak tau samada kita dibawah satu firma guaman yang sama?!
    aku kena RM800++..

    Ada sesiapa yang amek gambar rumah contoh masa mula2 depa bukak tak? aku rasa macam cantik plak konsep dalaman rumah contoh tu..masa tu tak tersnap plak..tak pun ada sesape yang dah duduk kat situ dan sudi share konsep susunan perabot/dapur/etc..

  6. InsyaAllah kalau xde aral melintang, unit saya akan disewakan bulan 3 ni. Smlm jumpa bakal penyewa dan dia mmg nk sewa.Actually dia sewakan utk bg pekerja dia (warga indon ppuan) kt situ. So sy just deal dgn dia, bukan ngan indon tu…

  7. smlm g usha DA.Tgk byk keta dh kt blok 4&5…..borak2 ngan 2 owner,sorg duduk situ sorg lg nk sewakan…Both of them bgtau byk komplain dh dibuat, tp x dibetulkan lg…ada umah tingkat atas yg syiling bocor…isk3 teruk tul la….pastu sorg lg owner bgtau kedai depan yg tgh pecah tu public bank amik…public bank sek.15 yg kt roundabout tu semua transfer kt DA.Katanya lg CIMB pun nk amik situ….korang ada dgr apa2 lg rumours x?Byk sgt x tau mana yg betul

  8. aku sewakan 850…..ko kena slalu call..aku tiap2 hari call n g sana tgk progress…kalo x, mcm tu je jwbnya…..

  9. R&N, saya ada amik gambar umah contoh ari tue. camne sy nk fwardkan gambar tue kat awak..?

    rafie, camne nak dptkan penyewa. awak iklan kan ke?
    saya nie tgh dok pikir2, nak dok umah tue ke atau nk sewakan.. tp klu dok pun best gak.. sbb kedai dia nnti mesti meriah.. bank pun sure sume berpusat kat situ.. harap2 yang tgh tue hypermkt cam care4 yang bukak..

  10. Iklankan la..letsk je signage kt tingkap tu.kt Internet pun letsk gak.public bank conpim kt ctu.skrg tgh renovate.maybe pasaraya bintang kt ctu

  11. last week night saje jalan kt DA coz kalo malam baru tau brape rumah yg dah berpenghuni…
    so dr situ nampak la dah lebih 10 rumah ade org..

    tp yg nak sewakan pun ramai gak..

    bile la blok 8 nak dapat kunci ni.. masa g audit semalam, meter air un tak pasang lg…
    bengang!!!

  12. perghh kalo blok 8 tak dapat apatah lagi blok 10 den 🙂
    btw sesambil tu promo skit, sapa yg sudi join la facebook dataran otomobil at Dataran Otomobil So any news update auto terpampang kat wall korang

  13. Salam,aku baru dpt kunci block 6- 52b,now tengah renovation,2 minggu lg siap,
    so cadangan nak buka pusat penjagaan kanak2,senang utk penghuni DA, so
    yang beminat 0143250760 puan tasha.

  14. em..nampaknya makin meriah warga DA,,..x sabor rasenye..nk tgk umah baru..kalau2 akhir bln 3 ni,leh dapek kunci..

    kalau BLOK 6 dh dapek kunci,,blok 7 kamik (bila lagi nk dapek)..papape pun,,Thousand TQ to Rul kerna wujud kan laman ni..senang utk berdiskusi pasal rukun tetangga.

    zul:-..masa ko amik kunci,bape byaran diorg mitak ?…

    rafie:- emm..agak2 ko,market sewa kat situ ok ke? dlm rm 850-900 ( full furnish ke ni?)..

  15. @zul boleh tolong dapatkan detail pasal pusat penjagaan kanak2 tu, email kpd dataranotomobil[at]gmail.com, aku leh masuk dalam bhgian informasi nanti.
    @saypool sama2, utk kita2 gak nanti.

    promo lagi: join lah FB – Dataran Otomobil ; for future community discussion

  16. saypool…..aku dpt sewakan 850 kosong…aku provide lampu,kipas,gril, rod langsir..tu aje…

    kalo ada sesapa yg dpt sewakan lebih ke roger2 la sini….bila dh penuh DA ni nanti, kompim leh naik lg sewa…

  17. emm.. cam tu ..ek..
    rafie..if full furnish (peti,Tv,mesin basuh,cabinet.etc)..agak2 ko..bleh kasi rent bape?kalau from 2nd-4th floor.

    ko bg sewa kosong 850 tu ,tkt 2 ke?..

    p/s:- aku igt nk kasi sewa gak ni..hu3..

  18. hmmm…kalau ikut rate sek.7, rasa min blh letak 1200…..yup akunya tingkat 2….tp agreement setahun je…hhehehh…kalao DA ni meriah (aku rasa compim meriah) leh la naikkan lg sewa tu…..

    tp jgn tamak2 sgt..nanti tenant lari…huhuu

  19. ni dah masuk bulan 3 ni, bila nak dapat kunci nih….. aku jejalan kat dataran tu memang ramai yang duduk dah, aku nengok blok 7-10 masih belum pasang metre air pun lagi…. tensen tahap gaban dah ni….. ada sesapa yang ada datang and tanya kat office? bila boleh dapat kunci? aku tak singgah office dorang sebab darah aku dah naik tinggi bah….

  20. diorang kate pun dalam bulan 7 bru dah kunci…macam ne nak keluar kan CF sedangkan pemaju pun x siapkan aper yang sepatutnya. aku pun bru je beli berhadapan surau tingkat 1. marila kiter ramai kan penghuni DO. berkenaan rumah teres yang akan dibangunkan dekat sekolah sek16 tu betul sebab aku kerha dkt MBSA….

  21. rizal…..tingkat 1 tu ko beli ada diskaun x….sek16 tu skrg bukan ke ada org yg masih tinggal kt situ lagi….gamaknya kena halau la ye

  22. bulan 7!!!!!! nampak gayanya terpaksalah aku menyewa lebih lamaaaaaaaaaaaaa lg…. kayalah tuan rumah aku…….. walau apapun sabo ajelah….

  23. Saya dah lama usha blog nie… tima kasih la pada rul yang buat blog nie…

    Saya ada cerita nak kongsi nie…
    Saya salah sorang yang beli kat blok 7 tu…
    Sabtu minggu lepas agen telepon tanya samada nak cari penyewa tak untuk apartment tu…
    So aku jawap la… macam mana nak sewa… entah bila nak siap apartment tu…
    Dia cakap skarang dah ada yang dapat kunci untuk blok 7 tu…
    Masa tu aku on d way ke kl dari muar… terus lencong ke shah alam la tengok rumah aku…
    Pegi ofis DA tanya dah boleh amik kunci ka? Akak kat ofis tu cakap…..
    Dik…. yang dapat kunci tu untuk kedai dan ruang pejabat aje… sebab diaorang banyak benda nak renovate…. rumah punya kena tunggu la dulu… So aku tanya lagi… Tunggu sampai bila akak? Akak tu jawap… sampai kami hantar surat la suruh amik kunci.. Sabar la ye dik. (Sampai ke cerah la kot aku perlu menunggu?)

  24. penduduk yg duduk tu sudah ader tempat pindah kat kawasan umh teres sek 20…tu sme trplg la pader diorg….aku rase klu diorg nak fight kat mahkamah pun x gne…baik amik je drpde masuk angin keluar asap…umh kat situ pun klau duduk pun dah x selesa. aku bli blok 14 kot…ye dapat diskaun rafie…..
    aku x sbr nak duk situ…sng la nanti nak pg surau ke aper heeeeeeeeeeeeeeee

  25. aku adr tgok kat mudah.com.my ader aprtment yg disewakan ngn kadar rm800-rm850…brgntg pade tngkt bangunan.

  26. enche gaban satu blok dgn aku la nampaknye, hehe selamat berjiran…
    aku pon tak tau bile nk dapat CF nih, bini aku da bising2 suh telepon pemaju..
    tiap kali aku gi shah alam jek mesti singgah, tapi sakit jek ati nengok paip tak pasang, pasir penuh atas jalan..macam suasana masih dalam pembinaan…sakit jek ati

  27. sbr la…aku skg nie dok ngn mertua lg heee mental..klu dpt cf leh la pndah cpt…g kje pun dkt naik basikal pun dah smpai coz kje kat mbsa je…zabuza ko nye rumah no? tingkat?

  28. CF tu daripada majlis yang keluarkan dr jabatan perancangan, landskap, bangunan, dan kejeruteraan. tapi pemaju kena la sediakan aper yg majlis nak n ikut syarat2 nya…aku tgok tempat sampah x de, jlan pun xtrap cm ne nak bg CF.

  29. baru je call developer pasal tuntutan lambat serah kunci tu…hari tu janji dlm 3-4 minggu..hari ni genap sebulan dr tarikh aku sign surat jumlah tuntutan yg akan dibagi..tp bila call je, katanya ujung bulan 4….isk3 menyirap ni rasa…nasib baiklah amoi yg handle tu boleh tahan la cun…heheeh…

    gaban3503….ko keje mbsa ye…kalo ada urusan bab2 pelan umah ni, ko leh tlg la kan..

  30. x de msalah…klau ko nak taw parking yg disediakan untuk fasa 1 x ckup taw….kmudian die janji nak topup kat fasa 2 tapi stil hampeh jgk..skrg nie pemaju tgah wat rayuan parking yg disediakan..bnyak gk la dlm 100 lbh cm tu la…umh kne provide 1 umh 2 parkg…..yg umh aku nie enth x taw bler nak dpt cf…yg aku mmpu flowup kt mber aku coz die jge pojek nie…….

  31. terima kasih enche gaban untuk info2 berguna (best gak ada org dalam habaq pasai perkembangan projek nih), aku duk tingkat 1, no 14-78-1B, dekat depan pasaraya je kot, tapi umah aku ngadap belah belakang la..
    aku duk ngan mak bapak lagik, tapi kesian kat bini aku la..kalau bleh nk duk la umah sendirik..
    kat shah alam pon ramai member aku bermastautin..meriah la sket…

  32. sabarla en zabuza….insyllah dlm thun nie stle la tu….mgkin diorg tgal deal mcm ne nak bg parking tu ckup….aku x mau la jd cm seksyen 7 tu….smpai kereta double parking……die perlukan prking yg bnyk coz ader apartment….bini aku lg la sbuk sgt ngn kitchen kbinet tah pape tah…sdgkan umh aku x taw bler nak cf…yg pasti mgkin thun gk nie kter dok DO nie….

  33. harap2 camtu la enche gaban, sekarang ni terasa gak la, kalau sedara mara ke mak mentua nk mai ka, kena duk hotel.. kat bangunan pasaraya DO tuh takde parking ke macam sek 7 tuh ? ada parking lot kat pasaraya bintang tu kan..harap2 jgn la jadi macam kat sek7 tuh…pening oooh

  34. betul tu…sbb stu rumah hanya untuk 2 parking cube kira klu student dok smpai 10 org n 10 kete smenye cm ne x jem…mmg parking akan problem untuk umh kter nie

  35. Zabuza
    sabor le bebanyak…saya ni pon dok dgn MIL…kalau time mak sendiri nak datang sini..segan jer rasanya..adik beradik lagi ler..tu xsabar tunggu rumah nih siap..dah ler tiap2 bulan skrg nih kena bayar 400…kopak kopak…

    bila ler siap nih…jenuh dah menunggu nih,…

  36. salam kepada semua warga oto,
    lama tak masuk blog ni.ermm skrang umah aku dah ada org booking nak sewa,jadikan hostel.ada 5 biji company tu ambik kt dataran oto.
    dapat sewa rm800.kira ok la.janji lepas bayar kat bank.lega hati rasa bila semua dah setle.tgu dah bejanggut nk dapat kunci.aku rasa tmpat ni akn maju n meriah dlm sethun ni.

  37. hai otorian, semalam jalan depan do ni nampak dorang tgh set up kedai speedmart 999…o.k gak…bole beli kicap nanti…..wakakaka….

  38. lama tak post comment.. ari2 baca comment org…

    rasa sakit hati pun ia juga ngn rumah nie, tiap2 bulan kena bayar kat bank 450, sewa rumah lg 450

    ntah bile bole siap nie.. yg paling bengang kalo ikutkan loan, setakat nie baru release 70% dari total amount, kalo ikut statement, last payment yg bank buat kat pemaju pada bulan mar 2009

    bile tanya kat pemaju diorg kata utk rumah aku nie, diorg dah claim 80% (tu masa bulan dec 2009 – aku g tanya)…

    CF bole keluar kalo loan dah release 95%.. ape dah jadi nie!!!

    yg penting bulan 5 nie genap 3 tahun SNP aku, so aku nak claim… Tension!!!

Comments are closed.