January 2010 Report

Salam & Selamat Pagi semua,

Special thanks to active reader/writers whom contribute lots of information regarding Dataran Otomobil blog:

  1. Rafie – block 5-43-2A
  2. Kn
  3. Sofiya – block 4-57-3A
  4. Nurul – block 8-44-2B
  5. Nzz – block 5-35-2A
  6. Damia Sara
  7. Mofumo
  8. ayiee1976 – block 5-41-3B
  9. zabuza -block 14
  10. RN
  11. ieda
  12. Hazrin – block 6
  13. Mariam – block 15
  14. Leen -block 17
  15. Ita – block 11
  16. rul – block 10
  17. Slapper –ย  block 16-6-1B
  18. MummyJulia- block 8-3-2A

Upcoming issues need to be discuss:

  • Harga rumah untuk disewakan; starting harga RM700 above
  • Harga grill : currently base on flyer dan scommenter nzz, harga RM900 basic grill; (tingkap depan, master bedroom, pintu, yard + 2 bilik air (yg tingkap kecik). Nak tambah awning RM180.00
    aku rasa ada lagi murah; sesiapa ada rerakan buat grill mai habaq sini; mana tau ada lagi murah n puas hati.
  • Finishing bagi block 1-6 (contractor A) dan 7-10 (contractor B) kurang memuaskan berbanding block 11-18 (contractor C)
  • tombol karat
  • sealant takdak

Current rumours:

  • Petronas station akan dibangunkan kat depan antara Dataran Otomobil dan Toyota [rafie]
  • Tanah lapang sebelah Dataran Otomobil nak buat hub halal – part project kerajaan Selangor [rafie]
  • showroom – car showroom by naza and maybe honda [rafie]; perabot showroom[rul]
  • Supermarket – pasaraya Bintang [rafie/rul]
  • Monorail dicadang-bina berdekatan Mutiara Anggerik Service Apartment [ieda]
  • RHB Bank/Klinik/Currierย  Service

Tips

  • Tuntutan lambat siap after 36 month/3 tahun dari tarikh S&P
  • Tuntutan gantirugi dalaman 30 hari selepas penyerahan kunci

Related posts:

45 Replies to “January 2010 Report”

  1. congratulation and welcome kepada semua otorian yang bakal berpindah masuk..

    untuk yg belum nie.. (including me.. blok 8), sabar aje la…

    insya allah masanya akan tiba..

  2. welcome x 2, i pun kene tunggu maybe bln 3 br dpt kunci, tadi i test kat google search “dataran otomobil”, dah ada yg post “Untuk Pelajar, Rumah di Dataran Otomobil”, monthly rent RM1200, tgkt 2 partial furnished. Carrefour akan dibuka n KFC McD pun akan ada.. menarik ni ๐Ÿ˜‰

  3. salam,
    just info.
    hari tu aku ada contact agen kilang panasonic,nk sewakn umah.dia nk kawasan kita tu.tp dia nak sekurang2nya ada 10 pintu.baru dia nk.
    kalo buat hostel harga leh tinggi sikit.kalo ada ramai yg kat sini nk sewakn(jadikan hostel) leh ah info kat sini.kalo cukup kouta.leh ah.

    tq

  4. rafie,
    hari tu ckp dlm rm700/800.
    dia tak minat sgt sebab aku sorang jer.
    org yg sama sewa umah member aku kat metari court.rm800.
    contract 1year.

  5. Sofiya
    best jgk nih kalu leh sewakan kat dorang tuh..kompon kontrak setahun..tp dia nak 10 pintu tuh..xkisah ker blok memana…kot dia nak satu blok jer..
    rasa2 nya ramai jgk yg kat sini nak sewakan tu kan…

  6. mummy julia..
    kita satu blok ler..lupa lak no rumah..rasanya 8-44-2B
    dekat ler dgn surau tuh…tgk blok 8 nih cam xlama lagi…tp air xmasuk lagi ler..batang2 jer ada…meter xletak lagi

  7. takde lagi sesape duk kat situ ke ??
    ada sesape yg dah duk atau start buat renovation ke ? bleh la share kat sini

  8. salam semua…
    saya dah pindah masuk semlm.. semlm di rumah baru, huhu nampaknyer kami la the 1st family yg pindah..sunyi sepi la..
    bila korang nk pindah ni.. cepat la meriahkan dataran otomobil ni.. hehe

  9. salam,
    nzz,umah ko dah siap repair ker?bagus la dah dpt pindah msuk.
    18/1 check umah.byk nk kena repair.janji 1 mgu.baru kol tadi kata lagi 2 minggu.mmg penipu la magma prima ni.dah la lambat siap.kerja tak kemas langsung.nok repair pon ambik masa lagi.
    panasnya hati aku,,,,,,,,,,,

  10. salam 1 Malaysia..

    slmt berkenalan sume.. saya dr blok 17. slalu usha umah dr fed hway je.. smpi skang blm dgr khabar berita dr magna prima.. x sabo nk join korang nengok umah br..

  11. yes.. lega semua dh settle.. ahah.. dlm umah jer meriah ngan ank2.. hehe..
    sofiya hari tu i complaint pasal pintu bilik air..
    dua2 x leh ttp..
    tp my husband mmg nak tukar yg PVC nyer..
    so settle la..

  12. @nzz ko pindah dr mana; bole jadi ketua block la camtuh hehe
    Weekend ni harap sempat jenguk2, aku pun x sabar nak dpt kunci umah, nanti kalo cukup korum leh la reramai kita kuar makan2/minum sambil suaikenal. (^_โ€ข)

  13. haha.. ketua blok rul??? x leh kot.. masa x mengizinkan..hehe.. pindah dr seksyen 7 ajer… dekat sgt2…

  14. ishh.. awat buruk sangat signboard pintu masuk ke daratan otomobil tue..??!

    tgk cara mmg signboard tu signboard kekal jek…

    signboard time aku skolah mnengah lg lawa… huahuahua…

  15. @nzz ala wakil block 5 je.. bukan ramai hehe…
    @rafie nanti bila ramai2 besok kita leh set ajak 20 sure datang 5 je hehe
    @mofumo biasa la tu besok2 dah maju sure tukau, bikin malu kedai2 besar dalam tu nanti

  16. Nzz…beraninya dok kat situ……gelap tak..lampu jalan on tak..
    xper..dah ada yg mula tuh..lepas nih…ramai la tuh…selalu jgk usha2 kat situ…kita dok seksyen 17..

  17. nanti dah ramai duduk kat situ..
    kita buat la majlis sikit…ala ala kenduri doa selamat ker..heheheh..kira majlis suai kenal la
    buat jer kat surau….betul tak…

  18. nurul..
    terpaksa memberani kan diri… 1 thn menunggu..
    dh dapat kunci apa tunggu lagi… loan dh kena bayar.. kalau x pindah duit sewa umah lg nk kena bayar.. hehe
    lampu tangga dh ada start from 7.00pm till 7.00am..

  19. nurul, i punya rumah kalo tak silap 8-3-2A, kira tingkat 3 end lot, buka tingkap betul2 sebelah pasaraya tu…

    hope bulan 3 nie dapat kunci, ari tu g tanya dia ckp cam tu..

    nnt kite wat kenduri ramai2 la… buat kat surau aje senang…

    amacam? tak sabar nak pindah umah baru..

  20. mummyjulia
    OoO..best la nanti..leh intai2 pasaraya tu selalu..heehheh..
    xsabar dah nih…dok terbayang jer nak renovate bagai..yelah…dah lama teringin duduk sendiri nih…now tinggal serumah dgn MIL…

  21. phase 2 akan dapat kunci bulan 3 ni ke ? phase 3 lagi 3 bulan pastuh ke ? adoii lama gak ekk…selagi tak dapat kunci, kene bayar half ke full ? aku tak check pon, tapi aku bankin full jek tiap2 bulan walaupon kunci xdapat lagik.. aku nk gi melawat umah ari nih..walaupon xbleh masuk…bleh tgk kat kawasan sekitar pon jadi lah..

  22. OOOO… kalau bulan 3, maknanya bulan depan…. rasa excited la plak… first time beli rumah…… lama plak menanti…. akhirnya…. minta-mintak lah bukan janji kosong untuk sedapkan hati pembeli jer….

  23. aku baru je singgah lalu DA sat tadi, ada la 2~4 kereta and beberapa rumah dah terang. Nampak rumah tingkat atas sekali+tepi (3 kan?) dah cat dinding color ijau.. bukan umah Mummy rasanya sbb tingkat ngadap block lain

  24. bukan2 umah saya yg cat ijau tu..
    umah i tingkat 3 tp sebelah pasaraya…
    nnt blk kerja nak g usha gak la…

    ramai ke yg dah pindah masuk..
    tk sabar nak masuk rumah baru, coz skrg pun menyewa je.. dah hampir 3 thn menyewa..

    teringin gak nak cat2 rumah ๐Ÿ™‚

  25. smlm dok usha kat dataran otomobil tu…dah ramai yg berpindah msk….meriah sikit nmpaknya….phase 3 bila lagi nie…..

  26. Be je blk dr opis magna prima pasal tuntutan lambat serah kunci…dia bg 50%je dr jumlah sepatutnya.take it or see at court..aku malas nk argue2 so aku terima jela..katanya kalo g court pun nk upah lawyer la etc la dh byk..so terima jela..katanya lg,akulah yg first sign Surat yg mengatakan setuju terima amayn separuh tu..Ada gak buyer yg call,tp so far x dtg g opis dia

  27. salam semua hari tu aku ada tgok financial statement last year magna prima, dorang loss berjuta….tapi aku tak ingat exactly figure…. performance dorang memang teruk la…. walau apapun magna prima memang take advantage dgn buyer yang macam kita-kita ni… lebih-lebih lagi buyer yang lawyer kita dan magna adalah agensi yang sama. mestilah lawyer tu memihak pada magna prima….

  28. damia ada record tak kat mana? akhbar ke , website mana2 ke.. elok kita post kan kat sini.. harap leh kasi link kalo ada terjumpa ๐Ÿ™‚

  29. rul I tgok kat website magna prima… magna agak bernasib baik sebab projek kat shah alam section 15 nilah yang mampu mengurangkan kerugian magna… tapi last year magna memang untung berjuta la….

  30. akum, saya baru je booking office lot kat 1st floor mengadap pasaraya tu… tapi loan x ambik lagi… harga office lot tu RM 194,000 lepas diskaun…. betul ke harga tu?? ada sesiapa yang tau tak?? saya takut kena tipu je… lagi satu.. ada sesiapa boleh advise tak??? nak ambik loan dengan RHB ke or Ambank? sebab dua2 pun nak offer loan diorang….. any advice/comment??? thank you

  31. kalo dua2 offer loan diaorang, try je dua2. tgk kelebihan2 yang diaorang berikan yang mana lebih menarik. check BLR (yang Islamik pun dah boleh chek gak), maksimum brape tahun pinjaman, termasuk MRTA atau tak (Islamik punya LRTT), Ceiling rate.

  32. Tgk the best package.. BLR-?..then tgk lak Ada ZEC ke x?lg satu tgk lock in period, kot kalau2nk jual blk dlm masa terdekat ke, xdelah kena exit fee..

Comments are closed.