Update 09 Disember 2009

Assalamualaikum and Salam Sejahtera, Aku baru balik dari Dataran Otomobil kejap tadi, jumpa staff kat situ dan bertanya memacam status terkini, berikut laporan semasa (wah cam reporter lak)

  • Block 1-6 process mendapatkan kunci, meaning about 50% dah dapat surat utk mengambil kunci
  • Block 7-10 dalam process maybe mid 2010!! <— hangin aku 🙂
  • FYI Dataran Otomobil consist of 18 block
  • Even kalo dah dapat kunci korang still tak leh duduk sebab tak dapek CF
  • Status CF
    • Alam Sekitar  – Pass
    • Bomba – Pass
    • Syabas – Pass
    • TNB – Pass
    • MBSA – tak lePass
  • Monthly maintenance kawasan tersebut = RM50, bare in mind that this place no security tau, so possibly we might need ala2 Rukun Tetangga or something like that for community purpose
  • Deretan shop showroom possibly consist of AutoCar show or Furniture show <– so tak  yah pegi jauh2 kalo murah la 🙂
  • Konsep for this place will be quite like shop+apartment concept at section 7  yg kat belakang UiTM tuh. Whereby its depand on owner/renter nak meniaga apa EXCEPT MBSA TIDAK membenarkan kedai seumpana kedai workshop.
  • Oh mengenai kunci, bila nak amik kene set appointment, then u have to pay RM1400!!! for?
    • 6+1 monthly maintenance
    • Fire insurance (yearly basis)
    • Sinking fund (apa ni? sapa leh xplain specific purpose?)
    • Deposit api and air
    • Cukai dan lain2 cukai Then baru la korang leh dapat kunci ^_^

Menurut staf yg borak ngan aku (lupa lak nak tanya nama dia apa ) after this Magna Prima akan buat another project at section 16, kali ni double story house, minimum RM350K. Oh not to mention I also ask about the middle shopping complex will consist of :

  • 1st floor :   Pasaraya
  • 2nd Floor: Tadika, Dewan, Court badminton (ye ye leh bersukan 🙂 )
  • 3rd Floor:  Parking

Concept Pasaraya diacam pasaraya bintang kat seksyen 7 (aku tak penah pegi) So tu la jer update utk korang, kepada ahli block 1-6 kalo rajin update la kitorang and rerakan lain

As promise ni gambar latest

30 Replies to “Update 09 Disember 2009”

  1. thanks mimi for the pic, aku buh dalam album with alt “picture by mimi” 🙂

    block 1-6 katanya 50% dapat dah surat amik kunci, but kalo nak kunci kene buat appointment and bayar RM1400 or lebey as mention kat atas tuh.

  2. thanks, bro,..coz add my pic. in your album..”

    i think so lah..if dapat key..no point coz CF tadakkk.lg.just get your key .& .apart x bleh duduk/sewa lagi..

    mentadak-mentadu..takdak kena tunggu..lu beb.

  3. baru ter-recall, alasan diorang lambat dapat CF katanya sbb pegawai MBSA yg checking tu pempuan, so cerewet and kena tambah itu ini.
    Yet USUALLY there is a temp CF before full fledge CF dikeluarkan (took 1 year biasanya), but in our case, there is no temp CF which mean it possible to take 1 year b4 kita leh duduk huhuhu, kita doakan MBSA copek luluskan so leh la kita duduk 🙂

  4. Sinking fund is used for other major fix-ups not included in the maintenance fee, e.g. tukar bumbung, cat bangunan.

    As the house-buyers, we just have to make sure that these funds are used appropriately. It’s the developers’ responsibility to communicate and gain trust from us owners.

    Utilities kena bayar through the developer ke? Does this mean that the price will be higher?

    If block 7-10 might be ready mid 2010, then my block 15 in 2011? Sheeshh. Sedihnya.

  5. assalamualaikum…i salah seorg yg beli aparment kat dataran otomobil tu…blok 11…der saper3 tau x biler dia nk siap n leh duduk….risau la…projek tu cam slow…kata end of 2009 siap…tp x siap pon…camner nie…der saper2 leh bg tau x…

  6. Actually date of completion this project bile? ada sape2 tahu exactly month/year?

    I dapat advice from my sis katenya if project apartmnt nie belum siap dari tahun yg sepatutnya (contoh: patut complete Dec 2008)but till now belum complete, kita boleh tuntut (pampasan)terus kat developer. Then they will pay us 10% of the house price(kalau tak silap). Nie kira ganti rugi. Kena refer balik kat doc.’perjanjian jual beli..

    Kalau developer mcm layan tak layan (no action)..then you guys boleh buat aduan kat Jabatan Perumahan. Buat aduan ttg project lambat siap dari tarikh yg sepatutnya. Then jabatan nie akan ambil tindakan trhadap developer.

  7. ape cite ni..kunci xdpt lg..tp loan dh kena byar…
    bkan ke dpt kunci dlu baru byr..
    letih la aku mcm ni..
    sape lg yg sebasib dgn aku ni.. ~_~

  8. baru td call dataran..akak tu kate CF akan kuar very2 soon..
    xtau la how soon nak kuar..
    ntah ape la masalah nye skg ni..bertahun dah nunggu ni..

  9. khamis lepas dpt surat dr developer utk settlekan bayaran RM5++ utk dptkan kunci.aku terus g opis developer kat sek 15 tu n settlekan terus.Tapi kenapa ada yg kena bayar smpi RM1400 tu aku x pasti..seingat aku, x payah bayar cukai pintu etc…
    So lepas bayar aku terus set appoinment utk cek defect unit yg aku beli…appointment hari selasa (esok) petang…lepas aku bayar duit tu, aku saja pusing2 kt situ n adalah sorang ejen ni tetiba g kat aku..aku saja je cakap aku ni nk cr umah sewa…so dia bgtau, sewa utk tingkat 2 RM700,tingkat 3 RM650. so maknanya rate sewa dkt situ lebih kurang that figure….Tapi aku rasa boleh naikkan lagi sea situ ….

  10. so kiranya ko bayar RM5++ jer? terus dapat kunci?
    Rasanya rate initial/intro value tuh. rasa aku leh naik lagi lepas semua dah bangun..

  11. kata officer tu, esok aku akan dpt kunci tu la..katanya mcm tu..apa2 pun aku update hari rabu nanti…cf lak katanya dlm minggu ni dpt…aku rasa leh naik lg sewa..kalaulah jd mcm sek.7 blkng uitm tu, mmg da bomb la….

  12. Sy pemilik blok 5, derang dah bagi surat tuk dptkan kunci, kena la korek dalam RM900++. Apsal ada figure lain2 nie? pelik tul. Anyway lom dpt byr lagi…maybe 1-2 minggu lagi sy pie bayar. Apa kata kita standardkan sewa kat situ…Tingkat 2 RM850, Tingkat 3 RM750 he he he…br boleh cover loan and maintenance fee bulan2.

  13. aku pun blok 5..tingkat 2 facing shopping complex tu tepi skali…tingkat satu pejabat kan….smlm aku g hantar senarai defect yg aku dh check selasa lepas….mmg finishing teruk gak la…tp design sama dgn apartment sek.7 blkg uitm tu..sebijik…kalau ko check betul2, tiles finishing mmg teruk la..pastu door knob byk dh karat dah..isk mcm2 lah…lps tu aku sja round kt situ..adalah ejen ni…katanya sewa dlm 700-800 la….ko lak unit mana ayiee1976

  14. Selamat tahun baru sume,
    Tahniah pada yang dah dapat kunci. Saya nak tanya, selain kena bayar deposit masa amik kunci ni, ada ke kos lain yang akan muncul… macam kos “transfer of title” yang akan di charge oleh lawyer kepada developer atau kepada kita pembeli. Ada sesapa yang tahu..

  15. Hi all,

    I beli yang 2nd phase..huhu ntah bilalah siap tapi kalau tengok dari luar macam dah ok. Mulai bulan ni pun dah siap-siap allocate duit in case kena bayar interest under construction 🙁

    I setuju untuk kita standardkan rate sewa so that lehlah cover at least installment and maint cost etc.

    BTW, pasaraya apa yang diorang nak buka kat situ ye? Kalau buka pasaraya yang tak brape glamer / tak ramai org datang ada prospect ke?

  16. Assalamualaikum….
    Ada yg dah dapat kunci rupanya….kami masih menunggu nih..dah la setahun lebih dah dok bayar interest kat bank nih… kami blok 8…harap cepat la siap..naik geram dah rasanya nih

  17. Rafie, aku blok ujung gak 5-41-3B. nampaknya kita jiran la….he he he…Sy set appointment tgk rumah 19hb nie….ermmm expecting byk defect…700-800 kalau unit tingkat 3 ok la..

    Damia, setahu sy byran yg kena adalah seperti dlm surat…kalau strata tittle tu ada gak byr, tp lama lagi…

    Lyn, so u rasa berapa sewa yg berbaloi-baloi?

  18. seronok dengar dah ramai dapat kunci..
    harap cepat la dpt duduk..
    nih ada sampai flyes kat rumah..untuk jualan rumah baru la….kat dalam tuh tulis….jamuan satay…hari minggu nih…dan rumah akan siap sepenuhnya bulan FEB nih..

    harap betul la FEB nih siapnya

  19. hmmm… honestly aku rasa atleast for bginning mcm pyh nk demand sewa smpai rm800 spertimana yg korang borak sebab :
    1) Shop apartment xramai yg nk sewa especially org yg dh bkeluarga unless terdesak (last resort ler kirenyer…) – org bujang @ warga asing jek nk stay apartment cmni… if soho concept mcm kat pantai hillpark tu lain citer la.. hehe..
    2) Pstu diburukkan lg ngn situasi xde security guard, btambah la org risau dr aspek safety
    3) Psaingan ssama sndri pon mmg tinggi sbb ade bpe punye byk apartment kat dataran otomobil ni…
    4) aku dpt bayangkn nk parking kete time daytime cukup susah sbb ade kedai – owner kedai / office sure gune kete, tu lom tmasuk ngn staf depa + customer yg nk g kdai depa lg.. (mlm mybe le snang..)

    tp xsalah ‘mcuba’ kan..? (cume jgn ler bharap sgt..)

    my opinion jek ni.. hrp jgn ade yg trasa..

  20. last week jumaat aku hantar surat tuntutan lambat penyerahan kunci..staff kt situ inform ada lebih kurang 20% of the buyer yg layak buat tuntutan..tp x taulah berapa ramai yg aware benda ni…katanya org yg first hantar surat tuntutan pun belum dpt lg duit dia..harap2 dptlah tuntutan tu..kalo byg songeh, leh pakat2 bwk ke kementerian perumahan..

  21. yup kawan2 i punya snp may 2007, so lepas tu kite set appointment ramai2 tuk wat tuntutan kalo tak settle lg…

  22. aku beli blok 5, tkt 2 dah dpt kunci. CF pun dah dapat bulan lepas. ingat nak sewakan apartment tu. Kalu sewa dalam RM850 ok ke? atau aku buat fully furnish sewakan rm1200. rasa2 sewa kat student baru masyuk kot. ape pendapat anda?

  23. k gk tu….sme2 la kter bersbr moga pemaju dpt stle kan problem die…..aku pun dh x sbr nak mramaikn do nie…lgipun dkt ngn tmpt kje tu heeeeeeeeee

Comments are closed.